Chisinaul si Moscova au discutat pe tema retragerii fortelor militare ruse din Transnistria

Cei doi ministri au pledat pentru solutionarea conflictului transnistrean in baza respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, potrivit unui comunicat al diplomatiei de la Chisinau.
De asemenea, a fost abordata situatia scolilor cu predare in limba romana din regiunea transnistreana, iar ministrul Natalia Gherman a respins declaratiile cu privire la existenta unor actiuni de blocare a regiunii transnistrene.
O atentie speciala a fost acordata problemei retragerii fortelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova. Rusia mentine peste 1.000 de militari pe teritoriul Republicii Modova, in urma conflictului din 1992 dintre Chisinau si Tiraspol.
Evolutiile din regiunea transnistreana au fost discutate in mai multe randuri recent de Statele Unite si Rusia, atat la nivel de sefi de stat, cat si de sefii celor doua diplomatii.
Ministrul rus de Externe a anuntat saptamana trecuta ca Rusia si SUA au convenit sa depuna eforturi in vederea obtinerii unui statut special pentru Transnistria in cadrul unei Republici Moldova unite, suverane si neutre. Totodata, ministrul rus de Externe a cerut partenerilor americani sa se asigure ca procesul de negocieri privnd solutionarea conflictului transnistrean in formatul 5+2 este eficient si asigura in stadiul actual o abordare complexa astfel incat problema sa fie rezolvata prin actiuni specifice. Urmatoarea runda oficiala de negocieri in formatul 5+2 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *