Cine este omul care ar putea salva MONEDA EURO

Samaras este are 62 de ani, este educat in America, a studiat la Harvard Business School si e toba de economie, scriu cei de la CNBC, care se isi indreapta privirile de dincolo de ocean daca acesta este omul care va salva moneda euro.
Liderul conservator grec Antonis Samaras revine cu o victorie la limita in alegerile legislative care, daca va fi confirmata, il va pune in fata dificilei responsabilitati de a evita iesirea Greciei din zona euro, relateaza AFP.LAntonis Samaras, care a fost marginalizat de tabara sa in anii “90 si aflat in prezent la conducerea unui partid de dreapta pe care l-a intarit treptat, a reusit sa il invinga pe rivalul sau Alexis Tsipras, in varsta de 37 de ani, liderul stangii radicale si un critic acerb al masurilor de austeritate.
Noua Democratie castiga astfel 29,5 la suta din voturi, ceea ce ii asigura 128 de mandate din totalul de 300 ale Parlamentului grec, fata de 27,1 la suta din voturi cat a obtinut partidul stangii radicale Syriza (72 de mandate), potrivit primelor estimari nationale bazate pe numararea a 18 la suta din buletinele de vot, anuntate de Ministerul de Interne.
Dar, fara majoritate, cu riscul unui deficit de legitimitate, el va trebui sa formeze o coalitiei, fara indoiala cu socialistii din Pasok, care au obtinut 12,3 la suta din voturi, pentru a guverna o tara fragmentata politic si in faliment. Desi favoritul creditorilor si actorilor internationali care se indoiesc de capacitatea Greciei de a-si respecta angajamentele, Samaras va trebui sa fixeze fara intarziere o directie ferma si credibila in fata unor scandete redutabile.
Prezentandu-se ca un garant al mentinerii tarii in zona euro, el a declarat de asemenea ca vrea renegocierea “memorandumului”, planul de austeritate incheiat cu mai multi creditori internationali in schimbul unui imprumut de 347 de miliarde de euro. In iunie 2011, in pofida presiunilor creditorilor Greciei, Samaras a refuzat o prima mana intinsa de fostul premier Giorgios Papandreou, cerand fara incetare alegeri, desi tara se indrepta spre faliment.
El lupta atunci impotriva curei de austeritate administrate de Guvernul socialist grecilor sub dictatul Uniunii Europene si al Fondului Monetar International (FMI), in schimbul primei perfuzii financiare prin care tara a evitat bancruta in mai 2010. Cand spectrul deficitului de plati a reaparut in toamna lui 2011, dublat de o criza politica ce a dus la inlaturarea lui Giorgios Papandreou, Antonis Samaras nu a avut de ales, dupa zile lungi de negocieri, si a acceptat participarea partidului sau la noul Executiv condus de fostul bancher central Lucas Papademos.Ca o ironie a sortii, Samaras a fost coleg de camera cu Giorgios Papandreou in timpul studiilor comune la Amherst College, in Statele Unite, unde si-a luat licenta in economie.
Schimbarea sa nu a ramas insa fara consecinte politice, antrenand formarea de catre disidenti din ND a unui partid de drepta care se opune planului de rigoare. Antonis Samaras a ramas fara accentele razbunatoare la adresa liderilor europeni, ei insisi foarte neincrezatori din cauza rigiditatii acestui fost ministru de Externe, partizan al unei linii foarte dure in disputa cu fosta republica iugoslava vecina Macedonia.
Afirmand in continuare ca reteta Bruxelles-ului este “eronata” si promitand grecilor scaderi de taxe, acest membru al unei importante familii de conservatori din Messinia, in Peloponez, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *