Ciobanii inca pun lana pe foc. Nu au clienti
In tipatul unor chire de balta, pasari de lunca, disperate sa alunge pe oricine s-ar apropia de cuibul lor, o mica stana strica monotonia noii delte formate de Dunare la 10 km de Zimnicea, in satul Fantanele. Fostul miliardar Ioan Niculae, eliberat recent din puscarie, a dat faliment si a lasat de izbeliste sistemul de irigatii pe care l-a mostenit de la comunisti pe spatiul fostei Balti Suhaia. Dupa ce pompele au tacut, apa, ca orice lucru natural, a inceput sa inunde valea imensa, devenita pasune comunala, dintre localitate si Dunare – adica a inceput sa refaca balta!
La cativa kilometri departare de colonia de pelicani – cateva sute! – instalata recent in zona inundata, un cioban se pregatea sa-si scoata oile si caprele la pascut. Un ajutor de cioban – de vreo 12 ani – isi tinea la piept mielul nelinistit pe care dorea sa-l duca acasa. Urma sa-l sacrifice pentru masa de sambata si de duminica. Un maldar de lana zace langa gardul stanii, atins doar de ploi si de gaze.
Ciobanul Florin Berechet spune ca nu are cui s-o vanda. “Anul trecut s-a dat cu 1,2 lei pe kilogram si cei care au vandut-o s-au considerat norocosi, pentru ca au gasit cumparatori. Eu nu am avut norocul acesta, asa ca trebuie sa o arunc”. La fel se intampla si cu pieile de oaie, tratate de cioban cu sare. Daca apare vreun cumparator, mai mult de 2 lei pe bucata nu da nimeni. Si daca te gandesti ca o piele inghite sare cam tot de 2 lei, practic se dau gratis. Insa Florin sustine ca nici macar asa nu se dau, caci dupa o perioada de tinut la uscat, a aruncat si pieile.
Mica stana, de circa 300 de capete, a avut pana de curand si 11 vite, dar ciobanasul a avut nevoie de bani si le-a dat la abator, in Alexandria. “Stiti cat am luat pe 7 vite si 4 vitei? 7.000 de lei! Dar trebuie sa traiesc din ceva, si eu, si stana, si familia”, spune Florin Berechet.
Cele 200 de oi, cu 75 de miei, si 30 de capre pe care le mai are produc branza. Dar branza se vinde -foarte, foarte ieftin, intre 8 si 10 lei pe kilogram. “Daca putem merge la piata, in oras, poate scoatem 12 lei, dar aici nu se vinde peste 10 lei”, ne povesteste Florin Berechet.
Nici samsari nu mai sunt
Industria lanii si a pielariei e la pamant in Romania, materia prima nu mai prezinta nici un interes local. Disparitia fabricilor de confectii, a tabacariilor si blanariilor ii determina pe ciobani sa arunce si sa dea foc lanii sau pieilor. Cine are “noroc” mai vinde samsarilor, dar si acestia sunt din ce in ce mai rari, ANAF cautandu-i la acte.
Daca micul producator, ciobanul sau taranul care creste cateva capete de ovine si 2-3 vaci in gospodarie, este marele perdant, cum merge industria pielariei romanesti?! “Dezastruos!”, ne spune Dorel Acsinte, directorul Pielorex, tabacarie din Jilava, si presedintele Asociatiei Producatorilor de Piele si Blanuri. “Concurenta din afara este foarte puternica. Pe de o parte, China ne sub-mineaza, ne ia materia prima pe care o mai avem. Iar la materie finita, noi platim in medie 110-120 lei/mp, iar cea din afara vine cu 65 lei/mp. Cum sa concurezi?”, se intreaba Dorel Acsinte. Tot el ne explica faptul ca in Turcia nu este interzis exportul de piele, dar asociatiile au reusit sa impuna o taxa de 5.000 euro pe tona de piele si “atunci intram in concurenta la pretul finit”. ?
Pieile romanesti pleaca in Italia
“De disparut nu va disparea, atata vreme cat omenirea va manca lapte si carne vom avea si piele in abatoare”, mai afirma Dorel Acsinte. Din abatoare, pielea este luata de achizitori zonali. In Suceava sunt doi, in Neamt – 2, in Iasi – 1, in Vrancea – 2 si asa mai departe. “Achizitorii iau 2, 5 piei, maximum 17 pe zi, dar eu am nevoie de 400 de piei zilnic ca sa pot onora contractele. Avem nevoie de 20% mai multa piele decat se produce in Romania. Cel mai mare producator de piele din Europa este Italia. Ca membru al Asociatiei Europene a Producatorilor de Piele si Blanuri, Italia plateste o cotizatie de 47%, iar restul membrilor 53%. Romania plateste 0,96%. Aici se vede care este marele producator de piele. Principalul client al Italiei este China si apoi urmeaza Romania”, mai spune Dorel Acsinte.
In ce priveste productia de piele de oaie, Acsinte crede ca este slaba pentru ca, la noi, ciobanii cresc turcane si tigai, care dau piele inferioara calitativ, buna pentru captuseli, mesade etc. “Cea mai buna piele de oaie ar fi cea de merinos, dar la noi nu se mai creste. O alta cauza care duce la evitarea cumpararii acestor piei este faptul ca ciobanii nu mai stiu sa taie blana si sa o argaseasca, sa o dea cu sare in 2-3 ore de la taiere. Cu toate acestea, cea mai mare parte a pieilor de oi se exporta in China prin intermediari si speculanti. Toate abatoarele prefera sa scape de piele repede si intermediarii platesc in avans pieile. Lucrurile s-au mai domolit dupa ce s-au mai facut arestari in domeniul achizitiilor”, a declarat Dorel Acsinte.
“Pentru evitarea evaziunii fiscale, asociatia noastra solicita sa se elimine TVA la pieile brute, ca la fierul vechi si la …