Codul bunei neveste din 1934: “Sa nu mergi in tarlici! Nu-l sacai prea mult cu intrebari”

In timp ce unele sfaturi venite din partea doamnelor casatorite care au colaborat in 1934 la realizarea “Codului bunei nevestea” sunt astazi demodate si reprezentantele organizatiilor feministe ar putea sa se faca foc si para la citirea lor, unele indrumari isi pastreaza si azi valabilitatea, dincolo de maniera umoristica in care sunt redate.
Iata cateva reguli de care nevasta trebuia sa tina cont in 1934 ca sa se asigure ca barbatului ii va sta gandul la familie si nu va fi tentat de alte distractii:
1.?Panseul “Iti vede rochia a?? dar nu si sufletula”, anunta cateva sfaturi referitoare la modul in care o buna nevasta trebuia sa se ingrijeasca de felul in care se prezenta in fata sotului:
“Imbraca-te, pe cat posibil, in fiecare zi altfel. Chiar daca garderoba ta nu e bogata, pune-ti macar mai des alt guler, alta panglica, alt cordon sau alta funda.a””Nu purta in casa ceea ce ti se pare ca-ti sta rau cand iesi in oras.””Daca-ti dai cu vre-o crema pe obraz si nas, sa nu te vada decat oglinda.a””Mai toti barbatii au o aversiune de neinvins impotriva ciorapilor cari nu sunt bine intinsi pe picior.a””Nu facea gargara in fata lui!”

Sa nu mergi niciodata in tarlici!

“Inca de dimineata, la cafeaua cu lapte, sa te prezinti bine, ingrijita, simtita. Barbatii au oroare de femeile nepieptanate.”
2.?La capitolul “Vorba multa, saracia omuluia”, nevestele erau sfatuite sa-si tina in frau pofta de a vorbi mult si fara sens:
“Nu-i vorbi niciodata de pasta de dinti si de rasa?? sau, in orice caz, abia dupa prima ceasca de cafeaa””Nu-ti turbura niciodata sotul cand se rade. Pentru barbati rasul, imbracatul si celelalte analoage, constitue un act sacru, in decursul caruia nu-i place sa-i palavragesti. Chiar si barbatii cei mai joviali sunt dimineata refractari vorbei.a””Cand ii se serveste cafeaua, vezi sa nu-i lipseasca nimic, mai ales scrumiera s”o aiba cat mai la indemana.a””Nu-l turbura cand isi citeste gazeta.a””Deprinde-te sa-l asculti, cand iti povesteste ceva, chiar daca nu te intereseaza.a””Nu-l sacai prea mult cu intrebari, fiindca ori iti va vorbi el singur, ori nu vrea sa vorbeasca.a””Cum i-ai prins obiceiurile si dorintele sale favorite, indeplineste-i-le, dar fara lux de vorbe.a””Nu vorbi prea mult si amanuntit de prietenii sai, dar nici sa ascunzi existenta lor.a”
3.?Pentru ca repetitia este mama invataturii, editorii almanahului aiu gasit de cuviinta sa scrie cu majuscule, de trei ori la rand, indemnul “INVATĂ SĂ GĂTESTI! INVATĂ SĂ GĂTESTI! INVATĂ SĂ GĂTESTI!a”, indrumare urmata de alte cateva perle de intelepciune adunate de la sotii cu experienta:
“Nu gati numai pentru “ela”a?? ci pentru “voia”.a””Nu-l desgusta de mancarile lui favorite.a””Nu-i ingadui sa se desguste de mancarile tale favorite.a”
4.?Bineinteles, o buna nevasta era responsabila de instaurarea unei atmosfere relaxate si vesele in familie, dupa cum anunta capitolul “Buna ta dispozitie e recrearea luia”
“Nu-l sacai prea mult! Improvizeaza distractii in casa, mai ales atunci cand voi sunteti singurii vostri mosafiri. Nu costa mai nimic si sunt intotdeauna prilej de clipe fericite in casnicie.a””Fii intotdeauna cu douazeci si cinci la suta mai vesela decat ai motive sa fii si arata-te si fata de el tot asa de dispusa cum obisnuiesti sa fii in societate.a””Invata-te sa te schimbi. El iti va fi infinit recunoscator daca va gasi la tine mereu ceva nou.a”

Da-i, cel putin, odata pe saptamana impresia ca e burlac. Lasa-l sa iasa singur si nu-l intreba unde se duce. Dupa aceea, el iti va povesti singur.
Daca are vreo pasiune inofensiva, fie ca e filatelist, fie ca joaca tennis, sau are mania de a “prinde” la radio diferite posturi, nu i-o lua in desert ; dimpotriva, canta-i in struna. Cel mai practic e sa ai si tu o pasiune : aceasta anima convorbirea.a””In diferitele conflicte, nu-ti umili niciodata barbatul, amintindu-i “Ce-ai data” sau “sacrificata” pentru dansul.a””Nu-i face niciodata scandal cand iti spovedeste o greseala. Nu obtii cu aceasta decat ca sa nu-ti mai povesteasca cea urmatoare.a”

Nu te indispune cand gaseste cate un merit altei femei. Mai bine insemneaz”o pentru tine. De obicei, e privitor la ceva ce-ti lipseste tie.

“Fii cat mai rar bolnava!a”
5.?Sfaturile privitoare …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *