Codul secret al acestui bloc de la Piata Unirii: cum mi-a cerut statul 140.000 de euro la o intalnire “pe nevazute”. VIDEO

de Anca SIMINA Publicat la: 06.08.2013 18:10 Ultima actualizare: 06.08.2013 18:51

In centrul Bucurestilor, la un pas de Bulevardul Unirii, un bloc intreg construit acum 10 ani este scos la vanzare. Apartamente vaste, si de 200 de metri patrati, paza la scara, parcare subterana si supraveghere video permanenta, cu vecini demnitari, s-au scos pe piata cu mai putin de 900 de euro pe metrul patrat. Un chilipir, s-ar spune, pentru orice cumparator interesat.
In blocul din Aleea Cauzasi apartamentele nu sunt insa pentru oricine. Gandul a incercat sa faca o oferta Regiei Autonome “Administratia Protocolului de Stat” (RA-APPS), pentru a testa ce sanse are un cumparator de rand la superofertele statului. Raspuns: niciuna. Cel putin pentru blocul VIP-urilor in care gandul i-a identificat, intre chiriasi, pe vicepresedintele ANAF, Florin Tunaru, adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea, pe fostul senator PSD Gheorghe Marcu, membru al ASF, inspectori guvernamentali si sefi de la Transporturi sau Agricultura.

Prima piedica: apartamentele din Aleea Cauzasi – la preturi sub cele ale pietei libere – nu se pot vedea. “Nu se pot arata la oricine. E problema chiriasilor”, explica incurcat unul din angajatii RA-APPS care gestioneaza vanzarea. A doua: obligatia de a pastra chiriasii “chiar si 4-5 ani” de acum inainte. Cum sa dai atunci? intre 126.100 si 147.000 de euro pentru un apartament si 183.800 de euro pentru un penthouse? Ori asumand o investitie imobiliara “in orb”, ori in deplina cunostinta de cauza, ca fost, actual chirias sau apropiat.
In lista RA-APPS exista si apartamente care se pot vedea. Acestea depasesc 200.000-250.000 de euro si se vand celor care dispun de 40.000 de euro garantie si, ulterior, isi permit sa plateasca si 1.000 de lei intretinere pe luna. CITITI MÂINE IN GÂNDUL PRIMUL REPORTAJ CU CAMERA ASCUNSĂ INTR-UN IMOBIL RA-APPS SCOS LA VÂNZARE.
Incognito la RA-APPS: “Daca il cumparati, sunteti obligati sa pastrati chiriasul pana la expirarea contractului”
Oficial, RA-APPS are un singur bloc al VIP-urilor, cel din Str. Mihai Eminescu nr. 124, rezervat, prin lege, ministrilor. In realitate, sunt insa mai multe. Gandul a identificat unul dintre acestea, chiar in spatele blocurilor de pe Bulevardul Unirii, o cladire construita de stat de la zero in anul 2002, cu parcare subterana si doar doua apartamente pe fiecare nivel, cel mai mic fiind de 138,16 metri patrati suprafata utila. La ultimul etaj – un singur un apartament de tip penthouse, care depaseste cu putin 200 de metri patrati, cu vedere la Casa Poporului.
Scos integral la vanzare de RA-APPS, blocul se va da, in cea mai mare parte, prin negociere directa cu ofertanti interesati, cu o singura conditie – pretul platit sa depaseasca valoarea de inventar. Nu mai mult de 126.100 -147.000 de euro, pentru 138, 142 sau chiar 158 de metri patrati, asa cum arata preturile ofertelor de cumparare.

Blocul din Aleea Cauzasi scos la vanzare de RA-APPS

Vedere din parcarea exterioara a imobilului RA-APPS. Majoritatea masinilor au autorizatii de intrare la Parlament si la Guvern
Licitatiile anterioare au esuat. Motivele se pot deduce cu usurinta daca incerci sa cumperi un astfel de apartament.
Reporter (incognito): “Ne-ar interesa apartamentul 17 (cel de tip penthouse, scos la negociere cu un pret de maximum 183.800 de euro, n.red.)”
Responsabil RA-APPS cu negocierea: “Apartamentul 17? Nu se mai poate. S-a inchis procedura”
Rep.: “Cum s-a inchis?”
RA-APPS: “A existat o singura oferta in termenul dat si se va face invitatie de negociere acestui ofertant, nu va mai puteti inscrie”
Rep.: “Atunci apartamentul 6 (loc de parcare si apartament de 3 camere, 138 de metri patrati, la etajul trei, din care s-a mutat recent consilierul prezidential Bogdan Manoiu, ajuns la 126.100 de euro, n.red.)
RA-APPS: “Nici pentru apartamentul 6 nu se mai poate. Si acolo s-a inchis”.
Rep.: “Dar apartamentul 9 (4 camere, 158 de metri patrati, 147.000 de euro, n.red.)? Vad ca are si acesta loc de parcare”
RA-APPS: “La apartamentul 9, da. Veniti, depuneti oferta si daca exista o singura oferta, va facem invitatie la negociere. Daca exista mai multe oferte se face licitatie, va inscrieti la licitatie”
Rep.: “Si cand il putem vedea?”
RA-APPS: “Daca veniti aici, la noi, va putem arata un dosar de prezentare. Are planul apartamentului si poze. La Cauzasi este doar poza blocului. A apartamentelor nu”.
Rep.: “Cum, sa depunem o oferta fara a-l vedea inainte?”
RA-APPS: “Da. Nu se poate arata la oricine. E problema chiriasilor”
Rep: “Si daca exista chiriasi ne putem muta dupa ce il cumparam?”
RA-APPS: “Si daca il cumparati sunteti obligati sa pastrati chiriasul pana la expirarea contractului. La apartamentul 9 exista chirias. Contractul e – stati sa vad – pana la 13.02.2014. Dar e bine. Ca altii stau si 5 sau 4 ani”.
Cine sta in blocul VIP-urilor de la Unirii
Oficializarea unei oferte pentru un apartament in blocul VIP-urilor de langa Unirii presupune asadar, un drum pana la SAIFI, Sucursala RA-APPS care administreaza casele si apartamentele din Bucuresti. Acolo, se achita pe loc 500 de lei pentru dosarul de prezentare – planul apartamentului cu masuratorile cadastrale si instructiunile de participare la licitatie, plus o fotografie cu blocul, din strada. In acest punct, RA-APPS asteapta, din partea potentialului cumparator sa se angajeze in scris ca poate da de la 126.000 de euro in sus fara a vedea apartamentul decat dupa ce va fi deja proprietar. Daca exista doua oferte, se face o noua licitatie. Pentru a participa, se achita inca o taxa: 500 de lei. Avantajul chiriasului: daca este interesat sa cumpere apartamentul in care sta, competitia este semnificativ descurajata; daca nu are banii pentru a deveni proprietar, ramane chirias la RA-APPS, cu posibilitatea de a-si prelungi cu mai multa usurinta contractul de inchiriere.
In blocul din spatele Bulevardului Unirii, ca si in majoritatea imobilelor pe care le administreaza, RA-APPS nu a dezvaluit niciodata cui a inchiriat sau pe ce perioada. Aceeasi discretie o pastreaza si chiriasii cand vine vorba despre vecini, iar orice strain care zaboveste in fata blocului este imediat reperat de administrator ori de camerele de supraveghere de la intrare. Accesul in bloc este strict interzis chiar daca la etajul al optulea este inca, intr-un apartament, sediul central al “T.B.R.C.M.”, Societatea Comerciala de Tratament Balnear si Recuperare a Capacitatii de Munca S.A., o agentie din subordinea Ministerului Muncii prin care pensionarii isi iau bilete la bai.
Printre cei pe care gandul i-a identificat, intre locatari, se numara vicepresedintele ANAF, Florin Tunaru, adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea, fostul senator PSD Gheorghe Marcu, fost vicepresedinte al CNVM si in prezent membru al ASF, inspectori guvernamentali si sefi de la Transporturi sau Agricultura.
Unii dintre ei pot fi recunoscuti in imaginile filmate recent la intrarea in bloc.

Tunaru (ANAF): “Ma gandesc sa cumpar. Nu e nimic cu dedicatie”
Dintre cei contactati de gandul, unii sunt interesati de apartamentul in care stau, altii nu, dar doresc sa ramana chiriasi pana la finalul mandatului, situatie pentru care ordonanta de vanzarea a imobilelor RA-APPS ii acopera.
Florin Tunaru este inspector fiscal la Teleorman din “90. In 2010 i-a devenit consilier personal liderului PSD, Liviu Dragnea, la Consiliul judetean, iar in mai 2012, imediat dupa instalarea Guvernului Ponta, a fost avansat vicepresedinte al ANAF. Asa a ajuns, chirias cu acte in regula la RA-APPS, intr-un apartament de serviciu pentru care plateste lunar 692 de lei si pe care acum nu exclude sa il si cumpere. Mai asteapta insa sa mai scada pretul, pana la faza de negociere directa. “Da, ma gandesc sa il cumpar inca mai vad ce posibilitati financiare voi avea, daca pot sa iau un credit si ce pret va avea. Stiti ca sunt trei etape, iar pretul poate sa mai scada. Daca nu se vinde pana atunci. Emotii nu am. Dupa cum au mers lucrurile pana acum, celelalte nu s-au vandut in primele faze”, a explicat Florin Tunaru pentru gandul. Deocamdata apartamentul este scos la aproximativ 130.000 de euro.

Florin Tunaru. Sursa foto: Nasul tv
Intrebat ce opinie are despre transparenta procedurii prin care RA-APPS face vanzarea, vicepresedintele ANAF crede ca a”nu e nimic cu dedicatie”. a”Procedura da posibilitatea tuturor, nu e nimic cu dedicatie. Procedura e publica, anunturile sunt publice. Nu sunt puse conditii discriminatorii”, considera Florin Tunaru.
Cat despre ideea de a depune o oferta de peste 100.000 de euro fara …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *