Coincidenta suspecta: Subiectele propuse pentru Bac au aparut deja in culegeri

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Ministerul Educatiei a solicitat inspectoratelor scolare sa vina cu propuneri de modificari la subiectele de Bacalaureat. Aparitia acestora pe site-ul ministerului a coincis cu cele publicate recent in culegeri si carti scolare.
Subiectele de Bacalaureat, cate o 100 pentru fiecare disciplina, postate pe site-ul Ministerului Educatiei, reflecta o schimbare de model fata de ceea ce s-a dat anul trecut si un grad de dificultate foarte ridicat, asa cum o dovedesc reclamatiile venite pe toate canalele. Nemultumirea elevilor este legata fata de subiectele de la disciplinele de baza: matematica, romana, fizica. Din cauza atator reclamatii, fara precedent in ultimii ani, Ministerul Educatiei a rezervat un timp, pana la 16 martie, pentru operarea eventualelor modificari si corecturi. In mod normal, de urmarirea si centralizarea tuturor observatiilor trebuia sa se ocupe Centrul National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, organism subordonat Ministerului Educatiei si care a selectat cadrele didactice, de la toate disciplinele de examen, pentru redactarea celor 43.500 de subiecte facute public. Din cu totul alte motive, Directia Management Invatamant Preuniversitar a trimis o adresa in teritoriu solicitand tuturor inspectoratelor scolare sa vina cu propuneri si observatii pana cel tarziu la inceputul saptamanii viitoare. „Directia Management Invatamant Preuniversitar a ales sprijinul inspectoratelor scolare pe motiv ca, odata cu postarea subiectelor pe site acum o saptamana si ceva, editurile interesate au si scos culegeri si carti ce trateaza aceleasi subiecte. Se pare ca este un conflict de interese in interiorul acestui organism al Ministerului Educatiei, foarte multi profesori-autori fiind in relatii directe cu principalele edituri de carte scolara. In aceste conditii, ne putem astepta ca din partea inspectoratelor modificari de fond din continutul subiectelor”, ne-a declarat Gheorghe Radulescu, presedintele Agentiei Nationale de Evaluare si Asigurare a Calitatii in Educatie.

?La matematica nu exista subiecte originale?
Cele mai multe reclamatii privind gradul inalt de dificultate au avut in vedere, in principal, subiectele de la disciplina matematica. „Este normal sa solicitam inspectoratelor scolare sa vina cu propuneri si observatii, deoarece profesorii-autori au fost recrutati din toata tara, de la toate disciplinele si de la toate nivelurile de pregatire a elevilor. Mai mult, aceasta solicitare este foarte importanta, deoarece avem nevoie de o baza si, bineinteles, subiectele gasite in neregula vor fi eliminate. In privinta asemanarii acestora cu cele din culegeri si alte carti scolare mi se pare un lucru firesc, deoarece nu exista, cel putin la matematica, probleme originale. Acestea circula, se mai modifica pe ici, pe colo, sunt adaptate cu alte cifre si multe dintre ele chiar sunt copiate din culegeri vechi aparute inainte de 1990. O problema se inventeaza greu, deci nu se poate vorbi de originalitate. In fond culegerile seamana cu problemele de la bacalaureat pentru ca editurile s-au adaptat la modele deja cunoscute pentru a-si putea vinde marfa”, ne-a declarat Liliana Preoteasa, director general la Directia Management Invatamant Preuniversitar.

spot_imgspot_img