Combinatul petrochimic Oltchim a fost scos la vanzare pe bucati

“Mi-am stabilit printre prioritati, inca de la inceputul mandatului meu, Oltchim. (…) Compania si-a anuntat intentia de vanzare prin pachete de active si sper ca, pana la finalul anului, Oltchim sa aiba o oferta angajanta. Desi este in insolventa, situatia financiara a SC Oltchim SA s-a imbunatatit, ceea ce ne da speranta in gasirea unui investitor, deci pentru un viitor sustenabil al activitatilor economice ale companiei, in conditii de piata”, a declarat Borc, citat in comunicat.
El a subliniat ca mentinerea activitatii industriale in zona Ramnicu Valcea si pastrarea locurilor de munca sunt prioritare.
“Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri sprijina transparenta procesului de vanzare, poarta in continuare un dialog deschis cu Comisia Europeana pentru clarificarea problemelor vechi ale SC Oltchim SA, ceea ce va oferi siguranta juridica potentialului investitor”, mai spun reprezentantii ministerului, potrivit Agerpres.
Potrivit unui anunt al Oltchim, remis marti Bursei de Valori Bucuresti, “Oltchim va lansa un proces competitiv de vanzare a activelor societatii, grupate in mai multe pachete, in acest moment avandu-se in vedere de catre societate noua astfel de pachete de active”.
Partile interesate sunt invitate sa depuna scrisori de intentie pana la data de 30 septembrie 2016 pentru oricare dintre pachete, inclusiv pentru toate.
Selectia cumparatorului sau cumparatorilor se va face pe baza valorii economice a ofertei, procesul de selectie fiind estimat a se finaliza pana la sfarsitul anului 2016.
“Desi societatea este in insolventa, veniturile acesteia si EBITDA au depasit estimarile din planul de reorganizare, fiind inregistrate venituri de 170,2 milioane de euro si EBITDA ajustata de 17,7 milioane de euro in anul 2015. Totodata, veniturile si EBITDA ajustata ale societatii sunt asteptate a se ridica la 176,5 milioane de euro, respectiv 23,9 milioane de euro la sfarsitul anului 2016”, se mai arata in anuntul Oltchim.
In luna ianuarie, reprezentantii companiei declarau ca Oltchim a primit trei scrisori de intentie pentru privatizare din partea unei companii din China si a doua din Romania.
“Compania chineza Junlun nu si-a pierdut interesul pentru a achizitiona Oltchim. Ei cunosc foarte bine starea combinatului si ce se intampla aici. Insa au nevoie de un investitor care, credem noi, inca nu a luat o decizie finala. Pe de alta parte, partea chineza prefera sa nu se faca publice prea multe aspecte inainte de a se intampla ceva concret pe aceasta tema. Insa interesul inca exista si vor veni in luna martie intr-o vizita la Valcea”, a declarat Nicolae Balan, reprezentantul BDO Business Restructuring, firma care, impreuna cu Rominsolv, asigura administrarea judiciara a combinatului.
In plus, mai exista alte doua firme romanesti interesate de preluarea combinatului, a mai spus, tot la acea data, Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv. El a refuzat sa dea vreun nume, insa a precizat ca este vorba despre un consortiu de companii si de o firma de pe piata de capital.
Pe langa compania chineza Junlun Petroleum, anii trecuti si-au manifestat dorinta de a participa la privatizarea Oltchim fondul de investitii SIF Transilvania, compania Chimcomplex, detinuta de omul de afaceri Stefan Vuza, dar si compania petroliera de stat din Azerbaidjan, SOCAR.
In luna martie, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Chimcomplex Borzesti a aprobat participarea la procesul de achizitionare a activelor SC Oltchim SA.
Citeste si Borc: Intreprinderile de stat trebuie restructurate. Lider sindical: restructurarea ar trebui sa inceapa de la cei care conduc …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *