Comisarul CoE pentru Drepturile Omului, preocupat de situatia romilor de la Baia Mare

Cazul romilor mutati intr-un fost combinat chimic la Baia Mare, in atentia Consiliului Europei / FOTO: http://www.radiocluj.ro/

“Sunt preocupat de informatiile pe care le-am primit, conform carora familii de romi din Baia Mare au fost mutate intr-o fosta uzina chimica unde inca sunt numeroase substante toxice”, a declarat Muiznieks pentru AFP.
“Am primit informatii conform carora 21 de copii s-au intoxicat si au fost transportati la spital. Aceasta decizie a autoritatilor locale este o incalcare flagranta a normelor in materie de drepturile omului”, adauga Muiznieks, cerand Guvernului roman sa ia masuri pentru a pune capat acestei situatii.
“Cred ca autoritatile romane trebuie sa efectueze o ancheta serioasa pentru a stabili cu exactitate ce s-a intamplat si cine este responsabil de problemele de sanatate ale acestor persoane. I-am cerut primarului din Baia Mare sa se asigure ca aceste familii beneficiaza de locuinte adecvate, in conditii sanitare care sa nu le puna sanatatea in pericol si de comun acord cu persoanele vizate”, incheie Nils Muiznieks.
Primaria Baia Mare a organizat in seara zilei de 1 iunie o actiune de mutare a sute de romi din zona Craica in spatii care au apartinut combinatului dezafectat Cuprom, unii dintre ei acuzandu-l pe primarul Catalin Chereches ca locuintele sociale alocate ar fi fost improvizate, iar in unele dintre acestea ar fi fost recipient cu substante chimice periculoase. Mai multi copii si adulti romi au fost dusi la spitalul local, reclamand stari de rau pe fondul intoxicarii cu substante chimice.
Trei organizatii nonguvernamentale – Romani CRISS, Sanse Egale si Asociatia Umanitara Impreuna – au transmis o scrisoare deschisa in care denunta “actiunea inumana” a Primariei Baia Mare. “Acest incident, de o gravitate extrem de ridicata, care a implicat mai multi copii, nu arata …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *