Comisia Europeana ofera locuri gratuite pe nisip turistilor romani
Ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer, a vizitat vineri plajele de pe litoral, iar situatia arata bine la prima vedere: lucrarile de reabilitare si extindere au fost finalizate si, din aceasta vara, turistii vor avea la dispozitie mai mult nisip la Marea Neagra. Ministrul i-a intrebat pe reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea Litoral (ABADL) “cu cat s-a extins suprafata Romaniei.” Raspunsul a fost prompt. “Avem 42 de hectare de plaja nou create”, au precizat reprezentantii institutiei.
Lucrarile de extindere si consolidare au fost finantate de catre Comisia Europeana, valoarea totala a proiectului fiind de 170 de milioane de euro. Cea mai mare suma a reprezintat finantare nerambursabila din Fondul de Coeziune, 24 de milioane de euro au venit de la bugetul de stat, iar 43.000 de euro a fost contributia beneficiarului (Administratia Nationala Apele Romane, prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral).
Ajutorul european a venit insa si cu “problema” pentru agentii economici de pe litoral. Regulile Comisiei Europene prevad ca investitiile facute din bani europeni nu pot fi folosite pentru a face profit. Vestea a cazut ca un traznet pentru hotelieri, dar si pentru firmele comerciale care inchiriaza suprafete de plaja si care au profituri de milioane de euro din aceasta activitate.
Astfel, plaja din zona de sud a statiunii Mamaia, de exemplu, are acum 120 de metri latime, in loc de 20 cat avea inainte de reabilitare. Dar, ABADL poate inchiria catre societati comerciale numai suprafata veche. Pe ceilalti 100 de metri de nisip nou va fi interzisa orice forma de activitate comerciala care aduce profit, ceea ce inseamna ca turistii isi vor putea pune cearceaful pe gratis la malul marii. Pana vara trecuta, agentii economici ocupau plajele cu sezlonguri pentru inchiriat si rareori respectau dreptul turistului de a se aseza pe plaja la liber. Pe portiunile cele mai ravnite, cele de langa malul marii, era aproape imposibil sa faci acest lucru.
In ciuda reglementarilor europene, ministrul Mediului a anuntat ca este in cautarea de solutii pentru a putea inchiria totusi plajele nou aparute. “Suntem in discutii cu Ministerul Fondurilor Europene si, practic, si cu Comisia Europeana, pentru ca aceste suprafete trebuie sa intre in cadastru, trebuie intabulate, ca sa fie in mod juridic in proprietatea statutului roman, si trebuie gasita o solutie sa vedem exact mai departe cum se vor da operatorilor economici, ce fel de acces, dar asta este inca in lucru. Speram ca sa se intample cat de curand”, a precizat ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer.
O afacere de zeci de milioane de euro cu firme-capusa
Inchirierea plajelor este, potrivit calculelor realizate de Romania libera, o afacere de circa 40 de milioane de euro anual. Era, mai bine zis, pentru ca anul trecut ABADL a reusit sa inchirieze 1.452.000 mp de plaja. Cu inca 42 de hectare in calcul, afacerea este evident mult mai mare. “Suma incasata de catre ABADL, in anul 2015, aferenta contractelor de inchiriere plaja este de 10.536.000 lei, fara TVA, din care 50% repre?zinta venit la bugetul statului”, a precizat George Papari, directorul ABADL.
Multe din firmele care au inchiriat plajele anul trecut nu aveau nicio legatura cu turismul. Printre ele s-au numarat societati comerciale care au ca obiect principal de activitate “spalarea si curatarea articolelor textile si a produselor din blana” (Eco Flower Activ SRL), “comertul cu amanuntul al echipamentului pentru telecomunicatii in magazine specializate” (Activ GSM 2004 SRL), activitati de consultanta pentru afaceri si management, comert cu amanuntul in magazine nespecializate, comert cu ridicata al aparatelor electrice de uz gospodaresc, al aparatelor de radio si televizoarelor, comert cu amanuntul al produselor farmaceutice, in magazine specializate, activitati generale de curatenie interioara a cladirilor, operatori portari specializati in manipularea marfurilor, agen?tii de publicitate, societati care se ocupa de editarea ziarelor, dar si firma care s-a ocupat in ultimii ani de ridicarea masi?nilor parcate neregulamentar in municipiul Constanta (SC Litoral Connect SRL). Unele din firme sunt din Bucuresti sau din localitati care nu au prea mare legatura cu marea, cum ar fi Valenii de Munte, Blejoi, judetul Prahova, Deva.
“Trebuie gasita o solutie sa vedem exact mai departe cum se vor da operatorilor economici, ce fel de acces, dar asta este inca in lucru. Speram ca acest lucru sa se intample cat de curand.” Cristiana Pasca Palmer, ministrul Mediului,
Digul ar putea fi… luat inapoi de …