Comisia Europeana va trimite in judecata Romania pentru ca nu a adoptat masuri nationale in domeniul salubrizarii. Reactia Guvernului

In ciuda avertismentelor anterioare ale Comisiei, autoritatile romane nu au reusit sa revizuiasca si sa actualizeze planul national de gestionare a deseurilor si programul de prevenire a generarii deseurilor. Aceasta revizuire ar fi trebuit sa aiba loc cel tarziu pana in 2013. Comisia a initiat procedura privind incalcarea dreptului comunitar in septembrie 2015 si a transmis Romaniei un aviz motivat in mai 2016, cerand autoritatilor sa adopte cu promptitudine masurile fundamentale impuse de legislatia europeana privind deseurile.
Comisia a verificat respectarea acestor obligatii in cazul tuturor statelor membre. Comisia Europeana a trimis in judecata mai multe state membre cum ar fi Belgia, Cipru, Croatia, Italia, Franta, Spania si Slovenia.
Directiva privind deseurile vizeaza protejarea mediului si a sanatatii umane prin prevenirea sau reducerea impactului negativ al producerii si gestionarii deseurilor si prin reducerea impactului global al utilizarii resurselor si imbunatatirea eficientei unei astfel de utilizari.
Romania este unul dintre statele membre ale UE cu cele mai slabe performante in ceea ce priveste gestionarea deseurilor municipale solide.
Guvernul este constient ca trebuie gasita o solutie pentru problema deseurilor
Purtatorul de cuvant al Executivului, Alina Petrescu, a declarat, joi la finalul sedintei, ca Guvernul face toate demersurile si toate eforturile in vederea rezolvarii problemei deseurilor, dupa ce Comisia Europeana a reclamat Romania la Curtea de Justitie a UE pentru neindeplinirea obligatiei de a revizui si adopta planul national de gestionare a deseurilor si programul de prevenire a generarii de deseuri.”Este o problema. Guvernul este constient ca trebuie gasita o solutie in acest domeniu. Va asigur ca se fac toate demersurile si toate eforturile in vederea rezolvarii acestei probleme”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Alina Petrescu.Comisia Europeana a reclamat Romania la Curtea de Justitie a UE pentru neindeplinirea obligatiei de a revizui si adopta planul national de gestionare a deseurilor si programul de prevenire a generarii de deseuri, in conformitate cu obiectivele Directivei-cadru privind deseurile si ale economiei circulare.In pofida avertismentelor anterioare din partea Comisiei, autoritatile romane nu si-au indeplinit obligatia de a revizui si actualiza planul national …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *