Comisia Europeana: Ungaria are dreptul sa-si protejeze frontiera cu Croatia cum crede de cuviinta

Comisia Europeana (CE) a reafirmat, vineri, ca nu sprijina ideea ridicarii de garduri la granite, pentru oprirea valului de migranti, dar a precizat ca revine Ungariei sa decida cum isi protejeaza frontiera cu Croatia, relateaza agentia EFE.

“Ungaria nu ne-a notificat nimic, dar nici nu trebuie sa o faca pentru ca este frontiera externa (a UE) si are dreptul sa o controleze cum crede de cuviinta”, a declarat, vineri, la o conferinta de presa Natasha Bertaud, purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene, informeaza HotNews.ro.In acest sens, Natasha Bertaud a subliniat totusi ca, in opinia Executivului comunitar, gardurile “nu reprezinta o solutie durabila, intrucat ele nu fac decat sa devieze fluxurile (de refugiati) catre alte zone”.

Pe de alta parte, CE considera ca, pana cand se vor conveni la nivel european reguli comune pentru gestionarea crizei refugiatilor, statele membre trebuie sa se asigure ca toate persoanele care intra pe teritoriul lor sunt identificate si li se ofera posibilitatea sa ceara azil daca doresc, situatie valabila si in cazul Croatiei, desi aceasta nu face parte din spatiul Schengen.
“Croatia trebuie sa respecte codul Schengen si normele sistemului de azil”, a mentionat Natasha Bertaud, amintind ca autoritatile de la Zagreb sunt obligate sa identifice refugiatii si sa le ia amprentele digitale.
Intrebata despre propunerea de impartire prin cote obligatorii a inca 120.000 de imigranti, ce va fi discutata marti intr-un nou Consiliu JAI – dupa ce la reuniunea de saptamana trecuta a fost respinsa de tarile est-europene – si despre posibilitatea ca Ungaria sa nu mai fie una dintre beneficiarele acestei posibile impartiri, Natasha Bertaud a raspuns ca Executivul comunitar a cerut Guvernului de la Budapesta ca, in pofida respingerii de catre acesta a cotelor obligatorii, sa permita totusi “sa se avanseze in relaxarea presiunii asupra Greciei si Italiei”, state care gazduiesc, in prezent, cei mai multi refugiati.

Dupa ce gardul de sarma ghimpata de la granita cu Serbia a fost finalizat, premierul Viktor Orban a anuntat, tot vineri, ca Ungaria a inceput construirea unui gard provizoriu la granita cu Croatia si a desfasurat deja, la frontiera, sute de militari si de agenti de politie pentru a stavili afluxul de migranti. Anterior, Orban declara ca intentioneaza sa ridice un gard si la frontiera cu Romania.
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anuntat, joi, convocarea unui summit extraordinar al sefilor de stat si de guvern pentru miercuri, 23 septembrie, “pentru a discuta despre gestionarea crizei refugiatilor”, relateaza DPA, Reuters si AFP.Solicitat de Germania si Austria, summitul va avea loc miercuri, incepand cu ora locala …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *