Comisia Iordache a dat raport de admitere pentru toate cele trei legi ale Justitiei. Tariceanu: Legile Justitiei intra astazi in plen

UPDATE?Legile Justitiei intra luni in plenul Senatului, dupa ce acestea au primit raport favorabil din partea Comisiei Speciale, a declarat presedintele Camerei superioare a Parlamentului, Calin Popescu-Tariceanu, dupa sedinta Biroului permanent.
“Legile Justitiei intra astazi la plen. Este avizul elaborat de comisie si astazi vor intra la votul final”, a precizat Tariceanu.
_______________
UPDATE?In urma amendamentelor depuse de senatori, legile Justitiei nu au suferit modificari de fond fata de forma adoptata de Camera Deputatilor.
Astfel, dupa ce amendamentele depuse de senatori au fost dezbatute si votate, legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilora fost adoptata cu 12 voturi a”pentru” si 5 voturi “impotriva” legea 304/2004 privind organizarea judiciara a primit raport de admitere, cu 12 voturi “pentru” si cinci voturi “impotriva”, potrivit News.ro.
De asemenea, legea 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a primit raport de admitere cu 11 voturi a”pentru” si cinci voturi a”impotriva”.
Referitor la articolele prin care presedintele Romaniei este exlcus din numirea conducerii ICCJ, senatorul PSD Eugen Nicolicea a spus: “Dupa cum stiti, acest articol a fost declarat neconstitutional la sesizarea dumnevoastra (a PNL – n.r.), altfel nu am fi avut ocazia sa discutam (…) in considerentele respective se spune foarte clar ca presedintele nu are ce sa caute aici, deci nu noi am spus, a spus-o CCR. (…) Dumneavostra, acum, instigati la nerespectarea a doua decizii a CCR”.
In replica, deputatul PNL Ioan Cupsa a sustinut ca pot fi reexaminate si modificate nu doar articolele declarate neconstitutionale de catre CCR, ci si cele care sunt legate, din punct de vedere functional, de cele neconstitutionale.
“Instigatorul Cupsa vorbeste acum. Ii multumesc mult domnului Moga ca mi-a dat cu totul dreptate citand din decizia CCR nr. 45/2018, in sensul in care, inca o data subliniez, putem reexamina si modifica in acord cu decizia Curtii doar acele articole care au fost declarate neconstitutionale, precum si acele articole care, functional, sunt legate de articolele respective, cele neconstitutionale”, a spus Ioan Cupsa.
Senatorii au avut termen pana joi, ora 15.00, sa depuna amendamente la legile Justitiei.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti cele trei legi ale Justitiei, dupa ce au fost modificate de Comisia Iordache in urma deciziilor Curtii Constitutionale. Printre cele mai importante modificari la cele doua legi se afla eliminarea presedintelui Romaniei din numirea conducerii ICCJ si corelarea prevederii din legea 303/2004 cu legea 317/2004. PNL a anuntat ca va contesta legile la Curtea Constitutionala.
________________
UPDATE?Comisia parlamentara speciala pentru Legile Justitiei a adoptat luni, cu 12 voturi “pentru” si cinci “impotriva”, raport favorabil, cu amendamente, pentru modificarile la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara.
Prin amendamentele adoptate de comisie au fost reformulate unele articole, dar actul normativ nu a suferit modificari de fond fata de forma adoptata saptamana trecuta de Camera Deputatilor.
Dezbaterile continua cu Legea 303/2004 privind statutul magistratilor si Legea 317/2004 privind functionarea si organizarea CSM, textele fiind reformulate in acord cu deciziile Curtii Constitutionale.
________________
UPDATE La inceputul sedintei comisiei, deputatul USR Stelian Ion a intrebat daca mai are rost sa continue dezbaterile pe amendamente, in conditiile in care in plenul Camerei Deputatilor s-a votat altceva decat in raportul comisiei.
“Au fost niste neconcordante, din punctul nostru de vedere grave, in rapoartele emise de comisie. Printre ele se regasesc faptul ca nu au fost cuprinse toate amendamentele si ce mi se pare mai grav, lucrul asta a putut reiesi din confruntarea inregistrarii pe care am facut-o noi cu raportul, am discutat pret de o jumatate de ora la cateva articole, s-a votat intr-un anumit fel si in raport apare cu totul altceva. Asadar, in Camera Deputatilor s-au votat niste chestiuni contrare a ceea ce am votat aici (in comisie – n.r.). Ma intreb ce rost mai are sa discutam aici articole, daca una votam aici si alta apare in plen pentru vot. Pe de alta parte, viteza cu carene impuneti sa verificam aceste texte, sa le citim si sa le votam (…) nici in aceasta dimineata nu avem pregatite toate tabelele, in conditiile in care noi, grupul USR, am trimis inca de vineri dimineata amendamente (…)”, a spus Stelian Ion.
De asemenea, pe ordinea de zi a plenului Senatului, care este for decizional in acest caz, cele trei legi ale Justitiei sunt in procedura de urgenta.
_______________
Camera Deputatilor a adoptat marti, in calitate de prim for sesizat, modificarile la cele trei legi ale Justitiei – 304/2004 privind organizarea judiciara, 303/2004 privind statutul magistratilor si 317/2004 privind functionarea si organizarea CSM.
Presedintele Comisiei speciale pentru legile Justitiei, Florin Iordache, a afirmat ca modificarile aduse pun in acord prevederile acestor acte normative cu deciziile Curtii Constitutionale.
Reprezentatii Opozitiei au criticat modul rapid de adoptare a celor trei legi, procedura, precum si modificarile facute.
Prin modificarile aduse Legilor 303/2004 si …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *