Comisia SRI din Parlament, controlata de PSD, primeste tot mai multe puteri. Ce risca o persoana care refuza audierea

Tinta principala este sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, care poate fi obligata sa se prezinte la audieri. Noile reguli permit inclusiv audierea prin videoconferinta a fugarului Sebastian Ghita. Alti martori ai acuzarii vor fi Traian Basescu si Elena Udrea.
Persoanele chemate la audieri de catre Comisia pentru controlul SRI vor fi obligate sa se prezinte, potrivit unei modificari a regulamentului care reglementeaza functionarea acestui for. Noua hotarare a fost adoptata, ieri, de plenul reunit al Parlamentului cu 226 de voturi “pentru”, 43 impotriva si doua abtineri. USR a votat in favoarea proiectului, alaturi de PSD si ALDE. Liberalii au votat impotriva.
Presedintele Comisiei SRI,? Claudiu Manda (PSD) a spus ca nu sunt prevazute penalizari pentru cei care nu se prezinta la audieri. Insa, documentul votat ieri de parlamentari mentioneaza ca pentru cei chemati la audieri se aplica dispozitiile din Regulamentul Parlamentului, si anume articolul 9. Acest articol mentioneaza explicit ca refuzul persoanelor chemate la o comisia de ancheta parlamentara de a furniza informatiile solicitate “poate fi considerat ca obstructionare sau impiedicare a? aflarii adevarului si poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmarire penala”.
Planul lui Liviu Dragnea
O tinta a Comisiei SRI este sefa DNA Laura Codruta Kovesi. Presedintele PSD? Liviu Dragnea a dat semnalul in acest sens afirmand ca parlamentarii din Comisiai SRI ancheteaza modul in care Traian Basescu a numit-o pe Kovesi la sefia DNA in 2013. “Cum a fost numita Kovesi de Traian Basescu in 2013? Comisia SRI va ajunge in posesia numirii lui Kovesi in 2013. E foarte aproape. Ca sa stea in picioare, sa nu tipam unii la altii, aceste lucruri trebuie sa fie facute institutional, ca sa aiba greutate si sa stea in picioare. Sper ca nu am stricat noaptea unora. Eu cred ca aceasta comisie va ajunge la rezultate”, a anticipat Dragnea.
Decizia modificarii regulilor a venit dupa ce fostul ofiter SRI Daniel Dragomir a prezentat Comisiei SRI o lista cu 65 de persoane care ar trebui audiate – 11 persoane din presa, 15 din politica, 11 ofiteri si fosti ofiteri SRI si 13 oameni de afaceri.
Pentru unii politicieni, nu a fost nevoie de instituirea vreunei obligatii pentru a se prezenta in fata comisiei conduse de Claudiu Manda. Fostul presedinte Traian Basescu a confirmat ca se va prezenta la comisie, urmand ca audierea lui sa aiba loc saptamana viitoare. Astazi,? comisia o va audia pe Elena Udrea.
Transparenta de dragul lui Ghita
O alta modificare a regulamentului vizeaza desfasurarea lucrarilor comisiei in conformitate cu legea privind informatiile clasificate. Manda a precizat ca aceasta modificare vine in urma sesizarii fostului ofiter SRI, Daniel Dragomir, care l-a acuzat pe liberalul Cezar Preda, membru al Comisiei SRI, ca a facut publice informatii din lucrarile comisiei care ar avea caracter clasificat.
?”In sensul ca, daca nu facem referiri la informatii cu caracter secret, strict secret, secret de serviciu sau secret de stat, sunt lucruri pe care le putem dezvolta, comunica, in cadrul comisiei si sunt lucruri pe care le putem comunica inclusiv public”, a explicat Manda. Un anumit grad de transparenta a fost solicitat Comisiei SRI de mai multa vreme de societatea civila, dar, acum, posibilitatea de a comunica va fi folosita pentru a transmite anumite mesaje in concordanta cu misiunea deja fixata de Liviu Dragnea.
?Primul caruia i s-ar putea aplica noile reguli este fostul deputat PSD, Sebastian Ghita, unul dintre cei care au acuzat-o de mai multe ori pe Laura Codruta Kovesi. “Discutia pe care putem sa o avem prin videoconferinta cu domnul Ghita se poate face atata timp cat nu va face referire la documente care sa fie cu caracter de informatii clasificate. Asa ca putem sa-l audiem prin videoconferinta exact asa cum a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *