Concedieri masive pentru bugetari, pensii inghetate, mai multi bani pentru SRI, SIE si SPP

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Anul nou nu incepe bine. In incercarea de a reduce cheltuielile bugetare Guvernul trece la reduceri, iar primii sacrificati vor fi pensionarii. In timp ce majoritatea institutiilor de stat sunt nevoite sa reduca la sange din cheltuieli, altele se bucura de fonduri suplimentate. Printre ele se numara serviciile SRI, SIE sau SPP.

Executivul a adoptat inaintea Craciunului ordonanta de urgenta prin care se da startul concedierilor din sectorul bugetar. Primii pe lista sacrificatilor sunt pensionarii, care, anul acesta, nu vor mai primi nici un leu in plus. De asemenea, Executivul a decis ca pensionarii care au pensii mai mici decat limita impozabila, adica 1.000 de lei, sa nu mai beneficieze de contributie la asigurarile de sanatate.

Tot pentru a face economie la bugetul de stat, Guverunul Boc a desfiintat si ajutoarele acordate familiilor de pensionari sub forma de alimente.

Vestile proaste nu se opresc aici. Conform unor surse, in proiectul legii unice a pensiilor, se cere impozitarea globala a pensiilor de stat, de la cea mai mica pana la cea mai mare. Masura ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2011, se arata in Jurnalul National

Nici salariatii din sistemul bugetar nu vor scapa de concedieri masive. La nivelul Guvernului nu a fost stabilit numarul persoanelor ce urmeaza sa fie disponibilizate, dar se asteapta ca acestea sa ajunga la cateva zeci de mii. Angajatii din Ministerul Transporturilor se afla printre cei vizati.

Pentru incadrarea in limitele bugetare, Guvernul va taia si din salarii. Insa, nu din toate. Exista si privilegiati. Printre ei se numara SRI, STS, SIE si SPP, care au alocate fonduri mult mai generoase decat anul trecut.

Spre exemplu, Serviciul de Telecomunicatii Speciale a primit cu aproape 40% mai multe fonduri ca in 2009 si va cheltui anul acesta 466,5 milioane de lei. Şi Serviciul de Informatii Externe se bucura de un buget mai mare 1,52% decat anul trecut. Angajatii SIE vor avea de cheltuit 214,3 milioane de lei. Bugetul alocat Serviciului Roman de Informatii este de 1,2 miliarde de lei. Serviciul de Paza si Protectie va cheltui doar 135,8 milioane de lei.

spot_imgspot_img