Conducerea ICR despre afirmatiile lui Sarbu si Hasotti: Sunt declaratii politice tendentioase.

Conducerea ICR spune, intr-un comunicat remis MEDIAFAX, ca, in lipsa unor probe concludente, afirmatiile lui Ilie Sarbu si Puiu Hasotti, potrivit carora USL vrea sa elimine “caracterul profund politic dominant” al Institutului, “nu pot fi interpretate decat ca declaratii politice tendentioase”.

Potrivit unei declaratii comune a liderilor grupurilor PSD si PNL din Senat, remisa, duminica, agentiei MEDIAFAX, USL vrea sa elimine “caracterul profund politic dominant” al Institutului Cultural Roman (ICR), neavand “nici cea mai mica intentie”de a politiza institutia, ci de a o deschide “spre institutiile de cultura legitime”. Senatorii Ilie Sarbu (PSD) si Puiu Hasotti (PNL) au mai spus ca nu doresc “sa intre in polemici”, ci doar sa clarifice cateva aspecte ridicate de oameni de buna-credinta”, referitoare la ICR.
De partea cealalta, intr-un comunicat remis MEDIAFAX, conducerea ICR spune ca vrea sa vina “in intampinarea dorintei” exprimate de Ilie Sarbu si Puiu Hasotti, de clarificare a “catorva aspecte ridicate de oamenii de buna credinta” in legatura cu Institutul Cultural Roman.
“In comunicat (declaratia comuna a lui Sarbu si Hasotti, n.r.) se afirma ca pentru bugetul ICR “nu s-a dat niciodata socoteala in mod clar”. Amintim ca, in afara de rapoartele anuale prezentate consiliului de conducere al ICR, publicate pe site si transmise, spre informare, inclusiv membrilor comisiilor de cultura ale Parlamentului, informatiile despre proiectele derulate si finantarile aferente sunt disponibile, la zi, pe pagina de web a institutiei si sunt difuzate constant catre mass media. Institutul Cultural Roman se supune acelorasi rigori ca orice alta institutie publica in privinta modului de cheltuire a fondurilor de care dispune. Anual, Curtea de Conturi a Romaniei a controlat intreaga activitate a ICR, observatiile formulate in cadrul acestor controale fiind urmate de masuri in consecinta”, spune conducerea ICR.
Pe de alta parte, conducerea ICR spune ca Sarbu si Hasotti aduc ca “exemplu de neregula” faptul ca in 2011 s-ar fi “infiintat functii de vicepresedinti”, pentru care s-ar fi acordat “salarii importante fara sa existe acoperire legala”. “Functiile la care se face referire exista in organigrama ICR inca din 2003, cand presedinte al Institutului era domnul academician Augustin Buzura. Actuala conducere nu a modificat nici numarul pozitiilor de vicepresedinte, nici remuneratia aferenta, corespunzatoare nivelului de subsecretar de stat. Salarizarea functiilor respective a fost asigurata, in fiecare an, prin legea bugetului de stat. Anul trecut, in urma observatiilor formulate de Curtea de Conturi, Ministerul Afacerilor Externe a initiat, la cererea ICR, ordonanta de urgenta 72/2011 prin care functiile de vicepresedinte sunt prevazute in mod expres in legea de functionare a ICR”, mai spune conducerea ICR.
Potrivit conducerii ICR, “poate cea mai stranie sustinere din comunicatul senatorilor USL este ca ICR ar ignora “Uniunea Scriitorilor, Uniunea Compozitorilor sau Uniunea Artistilor Plastici”. Astfel, interventia Senatului ar fi motivata de dorinta “de a deschide ICR spre institutiile de cultura legitime din Romania””.
“Amintim ca din consiliul de conducere al ICR fac parte, in prezent, in conformitate cu Legea 356/2003 privind infiintarea, organizarea si functionarea Institutului Cultural Roman, sapte membri numiti de Presedintele Romaniei la propunerea asociatiilor si uniunilor de creatori”, se spune in comunicat, in care sunt enumerati: Gabriel Chifu, propus de Uniunea Scriitorilor din Romania, Aura Corbeanu, propusa de Uniunea Teatrala din Romania, Ana Maria Zahariade, propusa de Uniunea Arhitectilor din Romania, Cristiana Russu, propusa de Uniunea Artistilor Plastici din Romania, Constantin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *