Congresul dedicat tratarii cancerului a readus medicii buni in tara. Temporar.

La Congresul IASGO 2013 au conferentiat 250 de cercetatori din 35 de tari. Presedintele IASGO este prof. dr. Masatoshi Makuuchi, iar secretarul general – prof.dr. Nikolaos Lygidakis, amandoi prezenti la congres.
De asemenea, au fost prezenti si multi medici romani plecati sa profeseze in strainatate din cauza subfinantarii medicinei in tara noastra. La congres a participat si reputatul cercetator prof.dr. Victor Velculescu de la Johns Hopkins University (SUA), cu contributii originale in studiul genomului, profilat pe cercetari care incearca sa descifreze originea cancerului la nivel genomic.
Profesorul Velculescu, desi stabilit in SUA, colaboreaza cu echipa coordonata de prof. dr. Irinel Popescu de la Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni. Rezultatul colaborarii va fi publicat in curand in prestigioasa revista de stiinta a”Nature”. Scopul IASGO este ca oamenii din lumea intreaga sa aiba sanse egale de acces la serviciile de sanatate cu aceeasi eficienta, sanatatea sa nu fie accesibila doar in anumite colturi ale lumii. IASGO militeaza ca aceste cunostinte avansate ale cercetatorilor sa fie raspandite in toata lumea, medicii sa aiba acces la ele in beneficiul populatiilor de pretutindeni.
Tratamentele costisitoare?ale cancerelor ingradesc?accesul bolnavilor saraci
Din pacate, a sustinut prof. dr. Irinel Popescu, “tratamentul personalizat (al cancerelor – n.n.), este un tratament costisitor si nu este decontat de Casa de Asigurari de Sanatate in Romania. Si situatia este cam aceeasi peste tot in lume”.
Tratamentul personalizat este un concept nou, din ce in ce mai actual in chirurgie si care se aplica in functie de matricea celulara a bolnavului.
In functie de aceasta matrice (amprenta genomica) se poate afla din start bolnavul care raspunde la tratament, limitandu-se astfel cheltuielile.
La congres au fost prezentate a”tehnologiile avansate, cu componenta in special chirurgicala: chirurgia minim-invaziva, laparoscopica, sub toate formele ei, incluzand chirurgia printr-un singur orificiu, ultimele achizitii in materie de abord laparoscopic al tumorilor digestive si terminand cu robotica”, a declarat presedintele congresului IASGO 2013, prof. dr. Irinel Popescu.
In mod particular, in cancerele digestive, participarea chirurgului, gastroenterologului si oncologului in actul terapeutic este …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *