Firmele asociate lui Sebastian Ghita, fost membru in Comisia de control al SRI, au avut contracte spectaculoase cu institutiile din CSAT. In regimul Ponta, el s-a extins peste mai toate ministerele.
Scandalul afacerilor facute de Ghita cu institutiile speciale a izbucnit in 2014, cand s-a aflat ca firma Asesoft a livrat catre STS echipamentele de localizare a apelurilor la 112. In acel moment, opinia publica era scandalizata de incapacitatea autoritatilor de a localiza avionul prabusit in Apuseni, acolo unde si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aura Ion.
Teamnet, o alta firma controlata de Ghita, furnizase softul de planificare si coordonare a misiunilor de cautare si salvare pentru Romatsa, precum si partea software si de localizare GIS pe harta pentru serviciul 112 gestionat de STS. In 2009, data atribuirii contractului cu Romatsa, Teamnet facea parte din grupul Asesoft, al carui pachet majoritar era detinut de Sebastian Ghita.? Ulterior, actionar majoritar si CEO a ajuns Bogdan Padiu, fost coleg de liceu cu Ghita. Contractul Teamnet cu STS a fost de 1,5 milioane de lei.
In august 2015, Mediafax scria ca Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a mai atribuit un contract de 12,67 milioane lei (aproape 3 milioane euro) asocierii formate din S&T Romania si Quality Business Solutions, „respectiv firme ale grupului Teamnet International, despre care procurorii DNA sustin ca ar fi controlate, prin interpusi, de deputatul Sebastian Ghita, urmarit penal pentru mai multe infractiuni, inclusiv spalare de bani si evaziune fiscala”. Contractul STS viza modernizarea Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 in Bucuresti si Ilfov. La licitatie s-a prezentat acest singur ofertant.
Relatiile contractuale cu SRI au inceput in 2007, cand Asesoft si Institutul de Tehnologii Avansate, o unitate a SRI, au incheiat un contract relativ mic, de doar 97.000 de lei. In anul urmator, Asesoft primeste un contract de 4.939.758 lei (furnizare de materiale si echipamente de retea, software si tehnica de calcul), atribuit de UM 0296 Bucuresti, adica Directoratul de Comunicatii si Tehnologia Informatiei din cadrul SRI.
O investigatie RiseProject identifica, in 2014, alte contracte cu SRI. Astfel, in iunie 2013, Institutul pentru Tehnologii Avansate a platit 4,8 milioane de lei catre Teamnet International. In perioada 2007-2014, si Asesoft ar fi avut contracte cu SRI, dar detaliile au fost secretizate.
Afacerea se dezvolta in regimul Ponta
Pe 13 septembrie 2013, Ministerul Afacerilor Externe atribuia un contract de aproximativ 4,54 milioane euro (20,4 milioane lei), privind implementarea „E-VIZA”, portalul electronic pentru obtinerea vizelor, firmei Teamnet International. Contractul s-a impartit ulterior astfel: 60% catre Teamnet International (livrare produse hardware, livrare produse software, prestari servicii), 30% catre Quality Business Solutions SRL (livrare produse hardware, livrare produse software, prestari servicii) si 10% catre Asesoft International (livrare produse hardware, livrare produse software).
La inceputul anului 2014, presa a aratat ca 2K Telecom, controlata de fratele lui Sebastian Ghita, a obtinut un contract consistent de furnizare a serviciilor de telefonie mobila pentru Ministerul de …