Contributia la pensii in 2018: Cine datoreaza CAS, cine o plateste si cand

Contributia la pensii?este una dintre cele trei contributii sociale ramase in legislatie incepand cu data de 1 ianuarie 2018. Aceasta este datorata, in principal, pentru?veniturile din salarii?sau asimilate salariilor, asa cum reiese din prevederile Codului fiscal.
Cotele de CAS valabile in anul 2018 sunt urmatoarele:
25% -?cota datorata exclusiv de salariat;
4% -?cota suplimentara datorata exclusiv de angajator, daca este vorba de conditii deosebite de munca;
8% -?cota suplimentara datorata exclusiv de angajator, daca este vorba de conditii speciale de munca.
Cu alte cuvinte, in mod normal trebuie achitat la CAS 25%, insa in cazul conditiilor mai dificile de munca se adauga 4% sau 8%, ajungandu-se la un total de?29%?sau de?33%. Aceste cote de contributii erau stabilite altfel pana la 31 decembrie 2017.
“Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in alte state, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte”, scrie in Codul fiscal.
Baza lunara de calcul?include, printre altele, veniturile din salarii (in bani si/sau in natura), sumele reprezentand participarea salariatilor la profit sau indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, in afara de cheltuielile de transport si cazare, acordate in perioada delegarii/detasarii.
Citeste mai multe pe …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *