Corlatean ii raspunde lui Basescu: Se comporta ca un comisar sovietic

Publicat la: 25.04.2014 23:38 Ultima actualizare: 25.04.2014 23:40

Presedintele Traian Basescu incalca flagrant prevederea constitutionala privind neutralitatea politica, sustine ministrul de Externe, Titus Corlatean, citat intr-un comunicat al MAE, seful diplomatiei precizand ca seful statului devine, prin declaratii, participant activ la lupta politica si se comporta asemenea unui comisar sovietic.

Presedintele Traian Basescu incalca flagrant prevederea constitutionala privind neutralitatea politica, sustine ministrul de Externe, Titus Corlatean, citat intr-un comunicat al MAE, seful diplomatiei precizand ca seful statului devine, prin declaratii, participant activ la lupta politica.
“Presedintele incalca flagrant prevederea constitutionala privind neutralitatea politica. Prin declaratiile sale si, in special, prin modul in care impune electoratului propria optiune politica in alegerile europarlamentare, presedintele devine participant activ la lupta politica, dovedind ca nu este decat exponentul propriului grup de interese politice. Declansand prin conferinta sa de presa campania electorala inainte de termenul legal, presedintele ne transmite, cu dispret, ca se afla mai presus de lege”, afirma ministrul Corlatean in comunicatul MAE.

Potrivit acestuia, “presedintele doreste sa impuna nu o agenda a dezbaterii politice – ceea ce in ultima instanta poate fi eventual inteles – ci, asemenea unui comisar sovietic, propriile sale optiuni si raspunsuri, dorind astfel sa manipuleze opinia alegatorilor si sa creeze falsa impresie ca in Romania este singurul care are raspunsuri si ca doar partizanii sai sunt vizionari si dedicati interesului national”.
Corlatean mai spune ca, desi? unele din temele de reflectie ar putea fi luate in considerare, opiniile exprimate sunt fie banale, fie eronate.
“Presedintele, ca de fiecare data in iesirile sale publice, minte sau manipuleaza adevaruri in functie de propriul sau interes. Este total fals ce afirma cu privire la pozitia Grupului Socialist din Parlamentul European cu privire la situatia din Ucraina si in ceea ce priveste Republica Moldova. Grupul socialist din Parlamentul European a avut inscris in tabelul sau de vot acordarea sprijinului pentru amendamentul Proiectului de rezolutie al Parlamentului European vizand confirmarea parcursului european al Republicii Moldova si a votat in consecinta pentru adoptarea acestui text, inclusiv datorita implicarii directe a delegatiei europarlamentare romane social democrate”, afirma Corlatean.
Potrivit ministrului, modul cum Basescu a abordat tema integrarii Schengen si cea a MCV dovedeste ca mai curand este interesat in blocarea evolutiilor pozitive in aceste directii, pentru a putea folosi electoral neajunsurile astfel generate romanilor.
“La fel ca la toate celelalte procese electorale din timpul mandatelor sale, presedinte Basescu inventeaza si de aceasta data un mecanism de a se amesteca partizan in campanie. Noi nu respingem ideea unei dezbateri serioase privind problematica europeana si nici nu dorim sa descurajam interesul cetatenilor pentru acest scrutin electoral, dar dorim ca aceasta campanie sa fie corecta si fara interventia manipulatorie a institutiei prezidentiale. Este de remarcat si perpetuarea atitudinii santajiste a presedintelui. Apelul la sefii de partide si la electorat de a nu participa la acte de coruptie in timpul campaniei este o alta incercare de a timora partidele. Nu respectarea legii si independentei justitiei este ceea ce ne transmite Basescu, ci amenintarea voalata ca se va folosi de justitie, la fel ca la referendumul din 2012, pentru a distorsiona rezultatul alegerilor. Votul cetatenilor Romani la 25 mai ar trebui sa fie nu numai o optiune …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *