Cosia deschide sezonul turistic in Muntii Macinului

Cosia, un obicei bulgaresc reluat anul trecut, in comuna tulceana Cerna, dupa 73 de ani de pauza, va deschide astazi, sezonul turistic in Parcul National Muntii Macinului. Cosia s-a practicat in satul Cerna pana in anul 1940, atunci cand a avut loc schimbul de populatie in Cadrilater, si a fost reluat dupa ce grupul folcloric Altona din comuna a participat la un festival din Nova Cerna, Bulgaria.
“Acolo, am intalnit rude ale persoanelor care au locuit in Cerna in perioada interbelica si care si-au amintit cu placere de meleagurile noastre, dar in mod special de intrecerea de cai de atunci. Se numea Cosia, se organiza de Sfantul Toader pe o distanta de sapte kilometri, iar castigatorii primeau stupi, vitei, oi, capre, potcoave, hamuri, haturi sau capestre”, povesteste presedintele asociatiei Altona, Dumitra Petrica, citat de Agerpres. “Ne-am propus sa reluam acest obicei. Cosia se va desfasura pe un traseu de un kilometru”, au precizat reprezentantii Primariei Cerna.?
Organizatorii celei de-a II-a editii a evenimentului, Primaria comunei Cerna, Administratia PNMM si asociatia Altona, au pregatit pentru ziua de astazi, incepand cu ora 11.00, intreceri de cai, un targ al produselor traditionale, un meci de fotbal old-boys, un spectacol folcloric sustinut de ansamblurile comunitatilor din parc, precum si o expozitie cu vanzare de produse realizate in gospodarie. Doua zile …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *