Criza din SUA ameninta si Romania

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Fondul Monetar Interna?tional a estimat costurile crizei americane la circa 800 de miliarde de dolari, pierderi raspandite pe toate continentele. Printre cei care au tras semnale de alarma pri?vind fragilitatea de care da dovada mediul financiar din SUA se numara Alan Greenspan, fost presedinte al Bancii centrale americane (Fed), si Henry Paul??son, secretar al Trezoreriei SUA.

Greenspan a avertizat ca America trece prin cea mai grava criza economica de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, in timp ce Paulson a recunoscut ca economia locala trece printr-un „declin puternic”. Unii analisti sunt de parere ca SUA va intra in recesiune, ceea ce va cutremura intreg spectrul economic global.

Piata financiara romaneasca este si ea afectata de acest curent negativ global, inves?titorii para?sind bursele si tragand in jos dolarul si alte monede nationale. Efectele asupra Romaniei ar putea fi mai mici insa decat in alte state.

„Leul nu este mai slab acum decat a fost in ultimele luni. Leul ramane in continuare un punct slab si sufera mai ales datorita dezechilibrelor macro interne. Momentan, leul este sub paritatea de 3,55 lei/euro estimata pentru anul in curs, dar mult peste nivelul de 3,33 de anul trecut. Nu cred ca se va atinge acest nivel in prima jumatate a anului”, a declarat pentru Gandul Radu Craciun, director de investitii al Interamerican.

La noi, strainii dau tonul pe bursa

Prabusirea Bear Stearns, una dintre cele mai importante banci de investitii de pe Wall Street, a semanat panica printre investitori, ducand la minime record cotatia bursiera a mai multor banci. Daca saptamana trecuta o actiune Bear Stearns costa peste 85 de dolari, in doar doua zile a scazut pana la 30 de dolari per titlu. La inceputul saptamanii, Bear Stearns a fost cumparata de JP Morgan Chase, alta mare banca de investitii, la un pret de numai 2 dolari pe actiune.

Investitorii s-au panicat si au inceput sa iasa de pe bursa pentru a face rost de lichiditati sau pentru a se proteja de noi pierderi, fenomen vizibil si in Romania. „Bursa romaneasca nu va fi afectata direct de aceasta criza, ci indirect. Pentru ca majoritatea investitorilor activeaza la nivel global, deciziile acestora se vor resimti pe toate pietele pe care sunt prezenti.

Mai mult decat atat, anul trecut, bursa noastra era in proportie de 40% a investitorilor straini, ei fiind cei care dau tonul. Daca tonul lor e negativ, investitorii locali, speculativi, vor vinde si ei”, a explicat pentru Gandul Razvan Pasol, presedinte al Intercapital Invest. Ieri, bursa a crescut cu 1,32%, valoarea totala a tranzactiilor fiind de circa 8,2 mil. euro, cu 25% mai mica decat in ziua precedenta, pentru ca investitorii straini nu mai cumpara, dupa cum a declarat Pasol.

Romania este in acelasi timp unul dintre statele cele mai vulnerabile la turbulentele externe, in special din cauza unui deficit de cont curent prea mare, conform unui studiu al Economist Intelligence Unit, companie de studii si analize economice la nivel global.

spot_imgspot_img