Criza imigrantilor. Croatia a cedat presiunilor UE. Anuleaza blocada de la frontiera cu Serbia

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Croatia a acceptat, vineri, sub presiunile exercitate de catre UE, sa anuleze blocada pe care a instituit-o la frontiera cu Serbia, care a condus la o deteriorare a relatiilor bilaterale, in timp ce Ungaria si-a anuntat intentia ferma de a inchide in curand usa migrantilor din Croatia, relateaza AFP.

„Frontiera a fost deblocata la ora locala 17.00 (18.00, ora Romaniei). Toate vehiculele, indiferent de numerele lor de inmatriculare, pot intra in Croatia”, a anuntat Ministerul de Interne de la Zagreb, informeaza Mediafax.
Devenita o tara de tranzit majora in Balcani, dupa ce Budapesta a inchis frontiera migrantilor venind dinspre Serbia, Croatia si-a inchis saptamana aceasta frontiera vehiculelor sarbesti, in semn de protest fata de afluxul de migranti dinspre Serbia.
In fata amplorii pe care a luat-o criza dintre cele doua tari – cea mai grava de la conflictul armat din anii „90 -, Bruxellesul a somat vineri Zagrebul sa prezinte „de urgenta clarificari”, indemnand Croatia sa revina asupra deciziilor pe care le-a luat.

Comisarul pentru Extinderea UE, Johannes Hahn, a indemnat, la randul sau, Zagrebul sa-si revizuiasca pozitia, subliniind intr-o vizita la Belgrad ca Europa are nevie de „stabilitate” in Balcani, in fata crizei migratiei.
La doua zile de la summitul exceptional dedicat acestei crize, in care cei 28 au convenit sa consolideze frontierele externe ale UE si sa ofere un ajutor umanitar vecinilor lor, fluxul refugiatilor care incearca sa ajunga in vestul Europei prin Blacani ramane important.
Zagrebul a anuntat ca a inregistrat 8.500 de noi migranti joi, ridicand la 55.000 numarul celor care au tranzitat tara de cand Ungaria si-a inchis frontiera cu Serbia, pe 15 septembrie. Aproape toti migrantii care sosesc in Croatia trec dupa aceea in Ungaria, dupa care ajung, printr-un coridor de facto, la frontiera cu Austria, iar de acolo in Germania.
„Oamenii sa fie impiedicati sa treaca”
Adeptul unei linii dure, premierul populist ungur, Viktor Orban, a instalat deja sarma ghimpata pe o lungime de 41 de kilometri din frontiera cu Croatia si a anuntat, vineri, ca vrea sa o inchida ermetic impotriva refugiatilor.
„Instalarea unei protectii la frontiera cu Serbia a atins obiectivele pe care ni le-am dat. Este de datoria noastra sa facem acelasi lucru la frontiera cu Croatia”, a declarat el intr-o conferinta de presa la Viena, unde a fost primit de catre cancelarul Werner Faymann.
Orban, care ramane inflexibil in privinta problemei de fond, a subliniat ca vrea sa obtina, in prealabil, sustinerea cat mai multor parteneri internationali. Totodata, Orban intentioneaza sa se intalneasca cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon la New York, saptamana viitoare, in cadrul Adunarii Generale a ONU, si sa efectueze vizite „in alte tari”.
„Experienta de la frontiera sarba arata ca este necesar sa obtinem o sustinere inainte sa inchidem o frontiera”, …

spot_imgspot_img