Criza in lumea musulmana. Tarile ARABE rup relatiile diplomatice cu IRANUL

UPDATE:?Secretarul de Stat american, John Kerry, a indemnat Iranul si Arabia Saudita sa aiba atitudini de retinere si sa diminueze tensiunile, afirma surse americane citate de ziarul Le Figaro, potrivit Mediafax.?”John Kerry a indemnat Iranul si Arabia Saudita sa dea dovada de calm si sa adopte masuri pentru diminuarea tensiunilor”, a declarat un oficial din cadrul Departamentului de Stat american.?John Kerry a discutat luni cu ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, si cu omologul sau saudit, Adel Al-Jubeir.
Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, i-a transmis luni ministrului de externe saudit ca decizia Riadului de a intrerupe relatiile diplomatice cu Iranul este extrem de ingrijoratoare, a anuntat purtatorul de cuvant al ONU, Stephane Dujarric, informeaza Reuters.?”Secretarul general a reiterat faptul ca atacul asupra ambasadei saudite la Teheran a fost un gest deplorabil, dar a adaugat ca anuntul unei rupturi in relatiile diplomatice saudite cu Teheranul reprezinta o ingrijorare profunda”, a declarat purtatorul de cuvant.
Tensiunile dintre Teheran si Riyad s-au amplificat in ultimele zile dupa ce Arabia Saudita a executat un cleric siit, Nimr al-Nimr, acuzat de terorism.?In replica, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat Arabia Saudita ca risca “razbunarea divina”.
}ntre timp, Arabia Saudita a intrerupt?relatiile comerciale cu Iranul si a suspendat?traficul aerian intre cele doua state, interzicand cetatenilor sauditi sa calatoreasca in Iran, a declarat, luni, ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, la o zi dupa intreruperea relatiilor diplomatice.?Pelerinii iranieni vor fi in continuare bineveniti in Mecca si Medina, a precizat Al-Jubeir intr-un interviu acordat agentiei de presa Reuters. El a explicat ca decizia de suspendare a traficului aerian si a relatiilor comerciale cu Iranul vine pe fondul tensiunilor din ultimele trei zile, adaugand ca Iranul trebuie sa se comporte ca “o tara normala” si nu ca una “revolutionara” si sa respecte normele internationale inainte ca relatiile sa fie reluate.
Tarile musulmane aliate cu Arabia Saudita urmeaza exemplul acesteia si isi a”unifica actiunile diplomatice” contra Iranului, transmite BBC.
Deciziile anuntate luni de Bahrain, Sudan si Emiratele Arabe Unite vin dupa ce, duminica, Arabia Saudita a rupt relatiile diplomatice cu Iranul.
Luni, Bahrainul a decis ruperea relatiilor diplomatice cu Iranul si le-a dat diplomatilor iranieni un termen de 48 de ore pentru a parasi tara. Bahrainul acuza Iranul (stat musulman nearab) de a”amestec din ce in ce mai crescut in afacerile interne ale tarilor arabe si din Golful Persic”.
Sudanul, tara majoritar musulmana din Africa, a anuntat, luni, prin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *