„Alocarea, incepand cu anul 2017, a 2% din PIB pentru aparare, in baza Acordului politic national privind cresterea finantarii, a permis majorarea alocatiilor bugetare pentru inzestrare si initierea unui amplu proces de modernizare a structurii de forte, cu implicarea industriei nationale si protejarea intereselor esentiale de securitate. Obiectivul fundamental al procesului de inzestrare a Armatei Romaniei consta in dotarea structurii de forte cu tehnica si echipamente militare performante, compatibile si interoperabile cu cele existente in armatele celorlalte state membre NATO si UE, care sa asigure capacitatea de descurajare si aparare si viabilitatea acestora pe durata urmatoarelor decade, prin nivelul de eficienta si dezvoltare tehnologica”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Programele de inzestrare esentiale destinate sa asigure interesele de securitate ale statului roman se refera, in principal, la transportoarele blindate pentru trupe, autoturismele de teren blindate si neblindate de tip usor, avionul multirol al Fortelor Aeriene, sistemul de rachete sol-aer cu bataie mare, vanatorul de mine, corveta multifunctionala, elicopterele de transport personal si cele echipate cu sisteme de salvare-evacuare medicala.Aceste tipuri de tehnica sunt cuprinse in programele multianuale de inzestrare aprobate de Parlament, pentru care au fost angajate fonduri financiare si a caror derulare continua sau care sunt in curs de fundamentare.
Prin Planul de inzestrare a Armatei Romaniei, document care se actualizeaza anual, etapizat si pe prioritati, se planifica sistemele si echipamentele care vor fi achizitionate anual, realizandu-se astfel corelarea dintre dotarea structurii de forte si resursele financiare alocate pentru inzestrare.
Militari pentru misiunile externe
Un alt subiect inclus pe ordinea de zi a fost analiza si aprobarea Planului de intrebuintare a Fortelor Armate ale Romaniei care vor fi trimise in misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, in anul 2019.
Astfel, 1.902 militari din Armata Romaniei vor participa, anul viitor, la aceste misiuni si operatii, in crestere cu 127 militari fata de anul 2018.
Fortele Ministerului Afacerilor Interne care vor participa in anul 2019 la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman vor fi in numar de 759 de militari si politisti.
Efortul principal ramane, in continuare, participarea cu forte si mijloace la operatia NATO din Afganistan – Resolute Support Mission (RSM), precum si mentinerea contributiei nationale la asigurarea prezentei inaintate consolidate a NATO in cadrul Grupului de Lupta dislocat in Polonia, concomitent cu mentinerea participarii la operatiile NATO KFOR si EUFOR ALTHEA, din teatrul? de operatii din Balcanii de Vest.
In plus, in anul 2019, un detasament de elicoptere militare va participa, pentru prima data, la misiunea multidimensionala integrata ONU de stabilizare din Republica Mali, desfasurand operatii de evacuare medicala, transport de trupe si echipamente, precum si asigurarea suportului logistic necesar personalului ONU dislocat in aceasta tara.
Participarea fortelor armate ale Romaniei la misiuni internationale de combatere a terorismului, de sprijinire a pacii sau misiuni umanitare sunt expresii ale indeplinirii angajamentelor pe care tara noastra si le-a asumat ca membru a comunitatii internationale, precizeaza sursa citata.
De asemenea, in cadrul sedintei CSAT, a fost analizat si aprobat Conceptul de constituire pe teritoriul Romaniei a Comandamentului Corpului …