Cu cat se SCUMPESC GAZELE de la 1 iulie

“De la 1 iulie, calendarul de liberalizare a pietei gazelor pentru consumatorii casnici prevede o scumpire de 2%, insa vom face calcule si vom vedea daca este cazul sa aplicam aceasta scumpire”, a spus Havrilet.
El a aratat ca, la nivelul intregului an, calendarul de liberalizare prevede o scumpire totala de 10% pentru consumatorii casnici, dar, de fapt, ANRE nu se asteapta la o crestere mai mare de 5-7%.
“Pana la finalul perioadei de liberalizare, respectiv sfarsitul anului 2018, este prevazuta o crestere de pret de 36%, insa noi estimam ca scumpirea va fi undeva la 22%”, a completat oficialul ANRE.
Anterior, in aceeasi conferinta, Havrilet, a afirmat ca a propus Guvernului anularea calendarului de liberalizare a pietei gazelor pentru consumatorii non-casnici incepand de la 1 iulie, desi calendarul prevedea finalizarea liberalizarii la 31 decembrie 2014.
Presedintele ANRE a explicat ca masura este necesara intrucat pretul pietei a devenit mai mic decat cele stabilite in calendarul de liberalizare, ca urmare a scaderii preturilor pe pietele internationale si a unor importuri mai mici de gaze.
“Propunem Guvernului ca de la 1 iulie sa finalizam procesul de liberalizare din sectorul industrial si sa beneficieze si acestia (consumatori non-casnici – n.r.) de posibilitatea de a accesa preturi mai mici decat cele prevazute in calendar. Calendarul actual prevedea cresteri de preturi la niveluri mai mari decat sunt preturile acum, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *