Cum a ajuns Romania sa aiba pe hartie 20,1 milioane de cetateni si 18,8 milioane de votanti. Vicepresedintele AEP: “E o dilema careia nu-i vad nici rostul, nici rezolvarea”

de Anca SIMINA Publicat la: 26.04.2014 09:00 Ultima actualizare: 26.04.2014 11:32

Din acest an, orice alegator poate verifica de altfel daca a fost inscris corect in Registrul Electoral si unde se afla sectia de votare la care a fost arondat, introducandu-si datele personale intr-o aplicatie disponibila pe internet la adresa www.registrulelectoral.ro.

In prima zi a campaniei electorale pentru europarlamentare, sistemul electronic de centralizare a numarului de alegatori care va fi utilizat prima data la alegerile europarlamentare din acest an arata ca in Romania sunt 18.300.376 de cetateni cu domiciliul in tara care vor fi chemati la vot pe 25 mai. Acestora li se adauga 512.017 de cetateni romani care s-au mutat inclusiv cu domiciliul in strainatate, dar care pot vota cu pasaportul.
Un paradox, daca ar fi sa raportam aceste date la rezultatele recensamantului din 2011, finalizate anul trecut de Institutul National de Statistica. Potrivit INS, la 20 octombrie 2011, populatia stabila a Romaniei era de 20.121.641 de persoane. Ar insemna ca 93,4% dintre cetatenii Romaniei sa fi depasit varsta majoratului, in conditiile in care INS a estimat numarul copiilor de pana la 14 ani la 15,9% din totalul populatiei stabile.

Datele corecte, sustine vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente, Marian Muhulet, ar fi cele din Registrul Electoral la care au contribuit in ultimul an toti primarii, singurii care au primit de altfel raspunderea penala legata de corectitudinea datelor. “E o dilema careia eu nu-i vad rostul si nici rezolvarea. Intrebati in blocul dumneavoastra cati au raspuns la usa la recensamant si cati au dat datele reale. Alegerile trebuie sa se faca pe date certe, nu pe estimari ale INS”, spune Muhulet.
De altfel, asa cum a iesit din Registrul Electoral, numarul alegatorilor din listele electorale nu difera semnificativ fata de alegerile parlamentare din 2012, cand au fost 18.464.264 de romani cu drept de vot sau fata de referendumul din acelasi an pentru demiterea presedintelui (18.292.464 de alegatori inscrisi in liste), cand PSD si PNL au reclamat o eroare in calculul cvorumului, cu argumentul ca populatia a scazut foarte mult in ultimii ani.
Din acest an, orice alegator poate verifica de altfel daca a fost inscris corect in Registrul Electoral si unde se afla sectia de votare la care a fost arondat, introducandu-si datele personale intr-o aplicatie disponibila pe internet la adresa www.registrulelectoral.ro.
Femeile si mediul urban pot decide rezultatul alegerilor
Fata de ultima runda electorala, parlamentarele din decembrie 2012, numarul alegatorilor difera cu aproximativ 300.000, iar fata de alegerile europarlamentare din 2009 este cu 100.000 mai mare. “E o variatie naturala”, considera Marian Muhulet, fara a putea insa garanta pentru acuratetea tuturor datelor aflate in acest moment in noul sistem electronic. “Eu pot doar sa garantez ca listele in momentul de fata sunt lucrate de primari”, adauga vicepresedintele AEP.
Din ultimele date rezulta ca pe 25 mai ar urma sa voteze 18,8 milioane de romani. 18.300.376 au domiciliul in Romania, fie ca locuiesc sau nu in tara, iar 512.017 sunt cetateni romani cu domiciliul declarat in strainatate, datele lor fiind avansate AEP de catre Directia Pasapoarte. 85.379 au dubla cetatenie si vor sa voteze in alt stat.
48,2% dintre cei cu drept de vot in Romania sunt barbati, iar 51,78% sunt femei. 16.080.262 au carti de identitate, 2.043.264 pot vota cu buletinul de tip vechi, 118.523 au carti provizorii de identitate, datele din sistemul electronic aratand ca exista insa si 58.277 de persoane care nu au avut niciodata un act de identitate.
Daca s-ar mobiliza la vot, mediul urban ar putea decide practic rezultatul, in orase figurand 10,5 milioane de alegatori, adica 57% dintre acestia, in timp ce in rural sunt inscrisi 7,7 milioane de cetateni cu drept de vot – 43%.
Inclusi in liste sunt in acest moment si cei 20.656 implinesc 18 ani in aceasta luna.
Potrivit vicepremierului Gabriel Oprea, au fost delimitate 18.532 de sectii de catre primari, in tara si 190 in strainatate, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe. “Pe linia competentelor de organizare, specifice MAI, la nivel national cei 3.186 de primari ai unitatilor administrativ-teritoriale in care se va desfasura scrutinul de la 25 mai 2014 au organizat un numar de 18.532 de sectii de votare. Pentru sectiile de votare din tara vor fi tiparite 20,1 milioane de buletine de vot, la care se vor adauga cele destinate sectiilor de votare din strainatate. A fost stabilit necesarul de 92.660 bucati stampile cu mentiunea Votat. Vor fi realizate 17,7 milioane timbre autocolante”, i-a anuntat Oprea pe prefecti, intr-o videoconferinta.
Cum “au inviat” morti din lsitele pe hartie
Listele electorale valabile la alegerile din 25 mai au fost tiparite deja, intr-o prima varianta, pe baza datelor introduse pentru prima data in sistemul electronic direct de catre primarii. Pentru Registrul Electoral, un soft care a costat 1 milion de lei, bani incasati de la AEP, de Siveco, fiecare din cele 3186 de primarii a primit anul trecut un cont de utilizator si o parola,? desemnand un functionar care sa actualizeze datele preluate de la Evidenta Populatiei, din Ministerul de Interne.
Dupa 965.865 de actiuni ale primarilor in sistemul electronic si mai mult de 25.000 de telefoane date din teritoriu la AEP, nimeni nu poate totusi garanta ca nu vor mai fi morti care sa se regaseasca pe liste. Numarul acestora va scadea insa semnificativ, crede insa vicepresedintele AEP, Marian Muhulet.
“Daca apare cineva ca decedat, primarul opereaza in sistem, dar nu apare informatia pana cand nu verificam din a doua sursa, de la Evidenta Populatiei. Prima sursa e primarul localitatii unde a decedat. A doua e Registrul National si a treia e primarul localitatii de domiciliu. Vom da drumul si la un modul prin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *