Cum a ajuns statul sa dea pe mana chinezilor un proiect de siguranta nationala: centralele nucleare

Centrrala de la Cernavoda

Chinezii nu si-au creat un renume prea bun in materie de calitatea lucrurilor produse: “Chinezarie” este echivalent cu lucru facut de mantuiala, care nu tine prea mult. Acum este posibil sa avem reactoare nucleare “made in China”.

Nuclearelectrica SA a anuntat ca va supune aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor din data de 22 octombrie 2015 Memorandumul de Intelegere privind construirea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda pe care il va incheia cu China General Nuclear Power Corporation.
Statul roman se chinuie de sapte ani, prin Nuclearelectrica, sa demareze proiectului Reactoarelor 3 si 4, si nici acum nu este sigur ca va reusi ceva, potrivit Hotnews.ro. La inceput a incercat cu unele dintre cele mai importante companii energetice din Europa, infiintand chiar si o companie de proiect, Energonuclear.
Insa acestea s-au retras rand pe rand din compania de proiect. Acum, se afla in discutii cu o companie chineza, China General Nuclear Power Corporation, ajungand in stadiul aprobarii unui memorandum de intelegere.
Inca dinainte de retragerea ultimilor doi investitori, Enel si ArcelorMittal, statul roman incepuse sa tatoneze terenul pe partea chineza. De altfel, acesta ar fi fost si motivul pentru care Enel si ArcelorMittal nu au mai dorit sa continue parteneriatul cu Nuclearelectrica.

In iulie 2013, Premierul Victor Ponta se lauda ca i-a convins pe reprezentantii companiei China General Nuclear Power Group sa vina in Romania pentru discutii legate de o eventuala preluare a pachetului majoritar in proiectul Reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Ponta spunea atunci ca este normal sa fie cedat pachetul majoritar in conditiile in care investitorul vine si cu finantarea si cu tehnologia de constructie.
“Pot sa spun direct: orice companie, nu doar compania chineza, daca ar fi si o companie europeana si ar fi vorba de aceleasi conditii, da, suntem dispusi sa dam pachetul majoritar. In momentul in care le cerem sa vina cu finantarea, cu tehnologia de constructie, nu vine nimeni sa-ti dea si bani si tehnologii si totusi sa ramai stapan”, afirma Ponta citat de Hotnews. Astfel, cateva luni mai tarziu, pe 25 noiembrie 2013, a fost semnata o scrisoare de intentie intre SN Nuclearelectrica si General Nuclear Power Corporation (CGN).
Pe 9 septembrie 2014, dupa un proces de selectie de doar doua saptamani, Nuclearectrica a desemnat compania chineza sa aiba acces la camera de date a proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Nu a fost o surpriza pentru nimeni faptul ca aceasta companie a fost singura care a depus documentatia necesara.
In martie 2015, cele doua companii au initiat Memorandumul de Intelegere si negocierile aferente, acest document fiind avizat de Consiliul de Administratie al SNN si de Comisiile de Negociere si Interministeriala si aprobat in data de 2 septembrie 2015 de Guvernul Romaniei.
Dupa semnarea Memorandumului de catre ambele parti, cele doua companii vor intra in procesul de negociere aferent initierii si finalizarii ultimelor etape ale strategiei: negocierea Acordului Investitorilor si Actului Constitutiv ale noii companii de proiect, formarea noii companii de proiect (un joint-venture in care chinezii vor detine cel putin 51% din capitalul social), viitoarea guvernanta corporativa si structurarea finantarii pentru dezvoltarea Proiectului. Pentru construirea celor doua reactoare ar urma sa fie utilizata tehnologia CANDU, sustin reprezentantii ambelor parti. De aceea, chinezii au semnat un memorandum de intelegere cu compania candiana Candu Energy (subsidiara a SNC …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *