Cum au disparut partidele mici infiintate de Emil Constantinescu, Mircea Geoana si Monica Macovei

Odata plecat de la Cotroceni, Emil Constantinescu a considerat ca este mai bine sa-si infiinteze un partid, decat sa intre intr-unul dintre cele care l-au propulsat in prima functie a statului. Impreuna cu o parte dintre colaboratorii sai prezidentiali, Constantinescu a pus bazele in februarie 2003 Actiunii Populare, formatiune cu ideologie de centru-dreapta. Cinci ani mai tarziu a fuzionat cu Partidul National Liberal, condus in acea vreme de Calin Popescu Tariceanu. Din acel moment, Emil Constantinescu a preferat sa se retraga din viata politica.
Un alt partid meteoric a fost Alianta pentru Romania. A fost fondat in 1997 de Teodor Melescanu, fost ministru de Externe in Guvernul condus de Nicolae Vacaroiu, impreuna cu cativa fosti membri ai PDSR (Mircea Cosea, Iosif Boda, Marian Enache si altii). Melescanu a fost ales presedintele acestui partid in decembrie 1997 si reales in aceeasi functie in martie 2001. In ianuarie 2002, in urma fuziunii Aliantei pentru Romania cu Partidul National Liberal, Melescanu devine prim-vicepresedinte al PNL. Ulterior, s-a inscris in ALDE.
Fost secretar general al PSD in perioada 2001-2003, Cozmin Gusa, apoi sef de campanie a lui Traian Basescu in 2004, a infiintat, alaturi de Aurelian Pavelescu si Lavinia Sandru, Partidul Initiativa Nationala in 2005. Sase ani mai tarziu Tribunalul Bucuresti a admis comasarea prin absorbtie cu Uniunea Nationala Pentru Progresul Romaniei.
Un alt politician care a considerat ca este mai bine sa-si infiinteze o formatiune politica a fost europarlamentarul Monica Macovei. Dupa ce a obtinut peste 420.000 de voturi in primul tur al alegerilor prezidentiale din 2014, Monica Macovei s-a decis sa infiinteze un partid “reformist, pro-occidental si indragostit de liberatate”. Partidul M10 a fost lansat in martie 2015, iar in prezent nu mai are activitate.
Partidul Social Romanesc (PSRO) a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *