Cum explica MAE avansarile a”la Exceptional”

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avansat, recent, pentru merite exceptionale 20 de diplomati, potrivit surselor RL. Printre ei se afla si nume controversate.
Consulul Romaniei la Istanbul, Adriana Ciamba, a fost avansata inainte de termen, la gradul diplomatic de secretar 1. Aceasta este sotia secretarului de stat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, potrivit surselor RL un personaj apropiat premierului Victor Ponta. Intre 1999 – 2003, George Ciamba a fost ambasador al Romaniei in Republica Turca, iar in prezent este secretar de stat in MAE pentru afaceri europene, zona in care este inclusa si Turcia.
Sotia sa si-a inceput cariera in diplomatie in 1996, dar a fost suspendata in perioada misiunilor sotului.
Dupa o pauza de cel putin sapte ani, Adriana Ciamba a reimbracat haina de diplomat. In noiembrie 2013, desi, potrivit CV-ului oficial, nu avea experienta consulara, Ponta a numit-o consul general la Istanbul. Surse Rl, neconfirmate oficial, sustin ca avansarea ei ar fi avut legatura cu perioada in care Ponta a fost internat in clinica turceasca. a??”Legaturile cu spitalul, plimbarile cu masina, punerea la dispozitie a logisticii de la consulat si a personalului, de toate acestea a beneficiat Ponta la Istanbul. De altfel, George Ciamba este un apropiat al premierului””, au explicat sursele Rl. Am incercat sa o contactam pe Adriana Ciamba prin intermediul Consulatului de la Istanbul, dar nu a putut fi gasita.
Potrivit legii 269/2003, stagiul pentru promovarea in grad de diplomat de la secretar II la secretar I este de patru ani.
O astfel de promovare are drept consecinte si o crestere salariala.
In schimb, contactat de Rl, Ministerul Afacerilor Externe sustine ca Adriana Ciamba a inregistrat merite deosebite pe plan profesional, iar asta ar justifica avansarea inainte de termen.
a??”Promovarea prin procedura la jumatate de termen in gradul diplomatic de secretar I este justificata prin contributia la solutionarea unor situatii de criza, precum evacuarea unor cetateni romani din Libia si din alte zone de conflict, rezolvarea unor urgente consulare, cazuri de asistenta judiciara, precum si prin gestionarea unui oficiu consular cu activitate complexa, tinand cont si de mediul de securitate specific circumscriptiei in care isi desfasoara activitatea. In procedura de evaluare s-a tinut cont, totodata, de implementarea cu succes a proiectului E-VIZA, in conditiile unui volum ridicat de vize acordate (oficiul clasandu-se printre primele in domeniu)””, sustine MAE intr-un raspuns trimis ziarului Rl.
Un rol major in gestionarea crizelor privind evacuarea romanilor din Libia il au Celula de Criza activata la nivelul Centralei MAE si Ambasada Romaniei la Tripoli, relocata la Tunis. Consulatul General al Romaniei la Istanbul are un rol secundar.
Calin Camarasan, un diplomat cu merite deosebite?
Un alt diplomat avansat pentru merite exceptionale este Calin Camarasan, sotul Mihaelei Camarasan, sefa de cabinet a ministrului de Externe, Bogdan Aurescu. In trecut, a fost sefa de cabinet a fostilor ministri Titus Corlatean si Andrei Marga. Sotul ei a fost promovat recent in gradul diplomatic de ministru consilier.
In perioada 2011- 2012, aceasta a detinut functia de consul general la Gyula (secretar I) , in Ungaria, dar in urma unui scandal, a fost rechemat la post. Potrivit prevederilor legale, stagiul pentru promovarea in grad diplomatic este de 3 ani de la secretar 1 la consilier diplomatic si …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *