Conform credintei populare, legenda Babelor este asociata cu Baba Dochia, responsabila de venirea iernii, care, incepand cu 1 martie si pana pe data de 9 martie, incepe sa-si lepede cojoacele, semn ca vremea devine tot mai calduroasa.
Astfel, cea mai strasnica si capricioasa dintre toate babele este considerata BABA DOCHIA, care sta la cumpana dintre iarna si primavara, dintre anul nou si anul vechi.
Vremea capriciasa din ZILELE BABELOR este pusa pe caracterul BABEI DOCHIA, iar, daca se incalzeste treptat, se spune ca BABA DOCHIA isi leapada cojoacele. Fiecare cojoc este luat de celelalte babe, numite dupa zilele saptamanii: Lunica, Martica, Marcuriana, Joita, Virita, Sitita si Domnica.
De pe 1 pana pe 9 martie fiecare isi alege o zi, sau mai bine zis o baba, asa cum va fi vremea in acea zi asa este si firea omului respectiv spun unii batrani. Altii spun ca asa cum este vremea in acea zi asa va fi si urmatorul an pentru omul respectiv.
Cum se alege Baba
Legat de alegerea unei zile/babe, circula in popor doua variante. Prima dintre ele si cea mai simpla este alegerea dupa bunul plac a unei zile, cu mentiunea ca aceasta alegere trebuie sa fie facuta inainte de intervalul 1-9 martie.
O alta varianta este alegerea babei in functie de ziua de nastere. De exemplu, o persoana nascuta intre 1 si 9 (valabil pentru orice luna), va avea baba conform cu ziua respcectiva. In caz ca data nasterii este formata din doua cifre, alegerea babei se face astfel: daca cineva este nascut pe 28 mai, baba se calculeaza astfel: 2+8=10, 1+0= 1, astfel ca baba va fi pe 1 martie.
Ce nu ai voie sa faci de 1 martie
Durata in care este purtat martisorul variaza de la zona la zona. Exista regiuni in care se poarta pe durata zilelor babelor (9 zile). In unele zone se poarta cate 12 zile, iar in altele, o luna intreaga.
In unele sate din Transilvania, martisorul se agata la porti, ferestre sau la coarnele animalelor, pentru ca acestea sa fie sanatoase si productive. De asemenea, in Doborgea, Martisorul se purta pana la venirea berzelor, dupa care era aruncat spre inaltul cerului.
Ziua de 1 Martie mai este legata si de alte traditii si obiceiuri populare. Se spune ca gospodinele nu au voie sa dea cu matura sau sa spele, pentru a nu aduce inapoi gerul Babei Dochia si pentru a nu da norocul afara din casa. Ele au voie, in schimb, sa faca de mancare.
Tot astazi, in prima zi de primavara, este bine sa consumi vin rosu, pentru a avea un an plin de prosperitate. Pe 1 martie nu este bine sa te certi cu nimeni, pentru ca altfel risti sa ai dispute pana la venirea toamnei.
Cum se calculeaza baba de primavara
In familiile traditionale, cand personalitatile feminine se intalneau, adesea se intampla ca acestea sa intre in conflict. Astfel, „Baba” nu simboliza o batrana urata si rea, ci o femeie care isi castiga propria autoritate. Pentru ca primele zile ale lunii martie au prezentat intotdeauna o instabilitate atmosferica crescuta, asocierea fiecarei femei cu una dintre cele noua zile era perceputa inainte ca o responsabilizare si o metoda de educare spre autocontrol si constientizare a propriilor indatoriri in cadrul familiei. Fiecare dintre cele noua zile, in functie de vremea pe care o aducea, dezvaluia caracterul, calitatile si defectele fiecarei femei in parte.
Iti poti calcula Baba in functie de ziua de nastere. Daca ziua se afla intre 1 si 9 ale oricarei luni atunci si baba va fi in ziua respectiva, de exemplu daca este cineva nascut pe 7 Februarie Baba lui va fi pe 7 Martie ; daca data nasterii este formata din doua cifre atunci se procedeaza astfel : de exemplu cineva este nascut pe 29 Decembrie, ziua in care ii pica Baba se calculeaza astfel 2 + 9 = 11 => 1 + 1 = 2, deci Baba este pe 2 Martie.
TRADITII DE MĂRTISOR. Ce trebuie sa faci pe 1 MARTIE ca sa ai noroc in dragoste
TRADITII DE MĂRTISOR.?Obiceiuri, traditii si superstitii de Martisor. Traditii si obiceiuri romanesti legate de sarbatoarea …