Cum se calculeaza corect pensia

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Conform legii, cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie. Pensia se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.
Pentru a calcula punctajul lunar, se imparte venitul din fiecare luna, din prima zi de activitate pana in ultima, la venitul mediu brut din anul respectiv. Urmeaza calculul punctajului anual, prin adunarea sumelor din fiecare luna si impartirea lor la 12, formula care se repeta pentru fiecare an de munca.
Toate punctajele anuale se aduna si se impart la vechimea contribuabilului. Astfel, rezulta punctajul mediu anual al pensionarului, adica numarul de puncte pe care acesta a reusit sa il acumuleze de-a lungul perioadei in care a muncit.
Cei cu pensii peste 2.000 de lei, care vor plati in continuare impozit de 10%Pentru calculul punctajului mediu anual se iau in considerare salariul castigat si sporurile permanente pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale.Valoarea pensiei rezulta din inmultirea punctajului mediu anual cu punctul de pensie, care variaza in functie de salariul mediu brut pe economie. Cu cat acesta e mai mare, punctul de pensie creste.
Valoarea punctului este in prezent de 917,5 lei.
De asemenea, cei cu pensii peste 2.000 de lei, care vor plati in continuare impozit de 10%, trebuie sa stie care este baza de calcul pentru impozit. Exemplu: la o pensie de 2.100 lei se scad 1050 lei si raman 1050 lei impozabili. Asta inseamna: 1050 x 10% = 105 lei, pe care ii ia statul.
Sursa: …

spot_imgspot_img