Cum va arata armata Europei: trei scenarii. Comisia Europeana a pus in dezbatere documentul privind apararea comuna a UE
Comisia Europeana propune trei scenarii in ceea ce priveste apararea comuna a UE, intr-un document esential pentru relatia viitoare cu NATO, lansat miercuri in dezbatere publica.?
Cele trei scenarii merg de la pastrarea statu quo-ului, adica gestionarea problemei apararii la nivel national, cum este in prezent, pana la o veritabila federalizare a politicii de aparare a Uniunii Europene, in care capabilitatile militare ale tarilor membre sunt puternic coordonate, pentru a putea actiona precum o armata de sine statatoare.?
Scenariul 1
In primul scenariu, cel mai soft, tarile europene vor continua sa-si gestioneze separat domeniul securitatii si apararii, cu efective de militari pe baza de voluntariat. Cooperarea dintre statele membre va continua, se va consolida chiar, dar Bruxelles-ul nu va participa la marile operatiuni militare. UE va acoperi golurile ce nu pot fi umplute la nivel national. ?Achizitia de armament ar ramane la latitudinea fiecarei tari, chiar daca UE va aloca resurse financiare pentru a spori capabilitatile comune. Nu in ultimul rand, nu s-ar schimba nimic esential in modul in care Uniunea Europeana colaboreaza cu NATO.
Scenariul 2
Intr-un astfel de scenariu, tarile membre vor agrea sa puna la comun resurse financiare si capabilitati militare, pentru a consolida securitatea europeana, atat in afara, cat si in interiorul granitelor UE. Domeniile vizate sunt in special lupta impotriva terorismului, securitatea cibernetica si cea a frontierelor. La aceste capitole, cooperarea dintre UE si NATO se va consolida. Domenii cu implicatii asupra securitatii, precum energia, sanatatea, taxele vamale sau spatiul, vor fi si ele consolidate.?
Scenariul 3?
Aceasta este cea mai optimista dintre variantele puse in dezbatere publica, dar, probabil, si cel mai greu de implementat, avand in vedere interesele divergente ale tarilor membre. ?Scopul final este crearea unei veritabile armate comune a UE, sau, cel putin, a unei sincronizari foarte mari a politicilor de aparare. ?Uniunea ar urma sa fie capabila sa execute misiuni militare complexe, ce vor presupune un grad ridicat de interconectare a capabilitatilor si efective de militari consistente. Se vor cheltui resurse insemnate pe programe de aparare comune, din fondul destinat acestui scop. Astfel, va aparea o piata europeana comuna a cheltuielilor pentru aparare, ceea ce ar putea impiedica tarile membre sa …