Daca mananci sanatos scapi de cancer?

Exista vreo legatura intre alimentatie si cancer? Daca faci o vizita la librarie sau daca navighezi pe internet ai sa ai impresia ca pentru a evita sa te imbolnavesti de cancer nu trebuie decat sa fi atent la ce mananci. Sunt promovate puterile protectoare ale “superalimentelor”, bogate in antioxidanti sau alte fitochimicale, dar si diete miraculoase ale fermierilor chinezi sau chiar ale celor care au locuit in pesteri in Paleolitic.
Cu toate acestea exista diferente importante intre “folclorul” privind modul in care trebuie sa ne alimentam si stiinta. In ultimele doua decade legatura dintre alimente si anarhia celulara numita cancer a fost analizata pas cu pas.
New York Times arata ca, luna aceasta, cu ocazia intalnirii anuale a Asociatiei Americane pentru Cercetarea Cancerului, eveniment mamut ce a reunit peste 18.500 de cercetatori si profesionisti din domeniu, s-au lansat indicii despre posibilele beneficii ale vitaminei D si ale cafelei, care ar reduce riscul de aparitie a anumitor tipuri de cancer.
a”In incercarea de a descoperi aceste efecte usoare ale alimentelor, cercetatorii au ajuns la concluzii contradictorii. Exista o serie de factori de confuzie, asa cum ii numesc medicii epidemiologi, care pot influenta chiar si cele mai riguroase studii. De exemplu, persoanele care mananca multe fructe si legume, probabil, cantaresc mai putin, fac exercitii mai des si au mai multa grija de sanatatea lor, in general. O parte dintre acesti factori de confuzie pot fi eliminati prin studii randomizate controlate, care implica doua grupuri mari de oameni cu diete diferite, atribuite in mod arbitrar. Dar astfel de studii sunt scumpe, iar regulile sunt greu de pus in aplicare pe termen scurt si, probabil, imposibil pe termen lung”, a explicat, pentru publicatia americana, George Johnson, autorul cartii a”The Cancer Chronicles: Unlocking Medicine”s Deepest Mystery” (Cronicile cancerului: Descifrarea celui mai mare mister al medicinei).
Au existat insa si motive de optimism. Un studiu realizat anul trecut a ajuns la concluzia ca o alimentatie bogata in legume poate reduce aparitia unui tip de cancer de san, iar reducerea din alimentatie a produselor lactate poate reduce riscul de cancer de prostata.
In schimb, mitul ca alimentele grase sunt o cauza directa a cancerului a fost desfiintat. Doua meta-analize publicate in 2011 au ajuns la concluzii contradictorii – una a descoperit un efect minor, iar cealalta nu a stabilit nicio legatura clara intre o dieta bogata in alimente grase si aparitia cancerului.
Un alt mit care a fost spulberat este cel legat de efectele fast food-ului asupra sanatatii. Un studiu recent sugereaza ca un barbat in varsta de 50 de ani care consuma 150 de grame pe zi de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *