Dacia genereaza 18,5% din vanzarile mondiale ale grupului Renault

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Inmatricularile de autoturisme si vehicule comerciale ale grupului Renault la nivel mondial (din 1 ianuarie 2018 inclusiv Jinbei si Huasong) au inregistrat o crestere de 4,8% in primul trimestru, pe o piata care progreseaza cu 2,7%, scrie capital.ro. Cota de piata este de 4,0% (+0,1 puncte fata de 2017). Marcile Renault si Dacia stabilesc fiecare un nou record de vanzari pentru primul trimestru.
Citeste si?Romania este in Top 10 al productiei europene de automobile. Cum arata clasamentul pe 2017
In Europa, inmatricularile Grupului cresc cu 2,8% pe o piata care progreseaza cu 0,6%, datorita succesului noilor modele Duster si Koleos. In afara Europei, Grupul inregistreaza vanzari in crestere cu 22,1% in Eurasia si 21,3% in America Centrala si de Sud si isi incetinesc ritmul in regiunile Africa-Orientul Mijlociu-India (-5,3%) si Asia-Pacific (-18,6%).
In primul trimestru 2018, cifra de afaceri a Grupului se ridica la 13 155 milioane de euro (+0,2 %). Pentru curs de schimb si perimetru constante2, cifra de afaceri a Grupului progreseaza cu 5,4 %.
Incepand cu 1 ianuarie 2018, Grupul a modificat alocarea de bonificatii, intre diferitele sectoare operationale, pentru cursul de schimb, fara insa ca aceasta masura sa aiba vreun impact asupra cifrei de afaceri consolidate. Cu o metoda de prezentare similara, cifra de afaceri a activitatii Auto, excluzand AVTOVAZ, ar fi fost mai mare cu 136 milioane de euro (1,1 puncte), in contrapondere cu o diminuare echivalenta a cifrei de afaceri a activitatii Finantarea vanzarilor.
Cifra de afaceri a activitatii AUTO, excluzand AVTOVAZ, este de 11 646 milioane de euro, in scadere cu 2,5%. Aceasta este cauzata, mai ales, de impactul negativ al cursului de schimb, de -4,8 puncte: deprecierea principalelor monede ale Grupului (pesoul argentinian, realul brazilian, lira turceasca si dolarul american). Impactul volumelor este pozitiv (+2,3 puncte), la fel si cel al preturilor – de 1,2 puncte – mai ales in tarile emergente, compensand deprecierea monedelor.
Activitatea Finantarea vanzarilor (RCI Banque) realizeaza o cifra de afaceri de 793 milioane de euro, in crestere cu 27,7 % fata de 2017. Daca nu s-ar fi schimbat metoda contabila – conform explicatiilor de mai sus – cresterea ar fi fost de 5,8 %. Numarul de contracte noi de finantare creste cu 4,7 %. Activul productiv mediu creste cu 13,2%, la 42,9 miliarde de euro.
Contributia AVTOVAZ la cifra de afaceri a Grupului este de 716 milioane de euro pe primul trimestru, in crestere cu 25,8 %, datorita evolutiei vanzarilor Lada, in ciuda unui efect negativ al cursului de schimb de 85 de milioane de euro.
Perspective pozitive
Conform oficialilor grupului Renault, in 2018, se estimeaza ca piata mondiala va progresa cu 2,5% fata de 2017. Pentru piata europeana, prognoza de crestere este de 1%, la fel si pentru cea franceza. Estimarile sunt de evolutie si pentru pietele din Rusia: 10 %, Brazilia si China: 5%, India: 6%.
In acest context, Groupe Renault isi confirma obiectivele de crestere a cifrei de afaceri, mentinerea marjei operationale a grupului de peste 6,0% si generarea unui free cash-flow operational pozitiv al activitatii auto.

spot_imgspot_img