PNL a sesizat CCR privind infiintarea Comisiei speciale pentru legile sigurantei nationale

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

„Intre considerentele sesizate Curtii Constitutionale se numara lipsa de claritate si precizie a obiectivului definit al comisiei speciale, fapt care genereaza impredictibilitate cu privire la procedura de legiferare, restrangerea competentelor prevazute comisiilor parlamentare permanente de a dezbate proiecte din domeniul de analiza alocat acestora, generarea unei neclaritati asupra ordinii de sesizare a camerelor Parlamentului, incalcarea prevederilor constitutionale privitoare la initierea propunerilor legislative, ingradirea accesului mass-media la lucrarile comisiei speciale”, se spune in comunicat.
In documentul trimis la CCR, Grupul parlamentar al PNL a precizat ca a formulat aceasta sesizare de neconstitutionalitate a hotararii Parlamentului nr. 19 din 18 aprilie 2018 pentru constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului privind analizarea si actualizarea cadrului normativ cu incidenta in domeniul securitatii nationale, pe care o considera neconforma cu art. 1 alin. (5), art. 31, art. 61, art. 64 alin. (4), art. 68 si art. 74 alin. (1) si (4) din Constitutie, din mai multe motive.
In ceea ce priveste admisibilitatea sesizarii de neconstitutionalitate, in sesizare se arata ca hotararea Parlamentului vizeaza aspecte ce tin de organizarea si functionarea unei autoritati de rang constitutional si „afecteaza valorile, regulile si principiile constitutionale” stabilite de art. 1 alin. (5) si art. 64 alin. (4) din Constitutie.
Totodata, se sustine ca hotararea Parlamentului incalca art. 1 alin. (5) raportat la art. 64 alin. (4) din Constitutie.
„Nu rezulta cu claritate si precizie care este rolul acestei Comisii speciale prin raportare la rolul comisiilor permanente ale celor doua Camere cu atributii in domeniul actelor normative cu incidenta asupra domeniului securitatii nationale, prin raportare la comisiile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, in special cele de aparare, ordine publica si siguranta nationala”, se precizeaza in sesizare.
Conform sursei citate, lipsa de claritate si precizie a acestui scop prin raportare la celelalte obiective ale Comisiei speciale genereaza „impredictibilitate cu privire la procedura ulterioara de legiferare pe care trebuie sa o urmeze cele doua Camere”.
Totodata, in sesizare se spune ca hotararea Parlamentului incalca art. 61 din Constitutie. Potrivit sursei citate, instituirea in beneficiul Comisiei speciale a competentei generale de a examina, modifica si completa toate actele normative cu incidenta asupra securitatii nationale incalca principiul bicameralismului.
„Dezbaterea actelor normative in domeniul securitatii nationale de catre 70 de deputati si senatori, membri ai comisiilor permanente sesizate pentru raport prin procedura parlamentara obisnuita, ar asigura pluralitatea opiniilor necesare elaborarii, in conditii de transparenta a noilor reglementari intr-un domeniu fundamental pentru buna functionare a statului”, se argumenteaza in text.
Liberalii mai sustin ca articolul 1, litera e) din hotararea Parlamentului incalca art. 74 alin.(1) si (4) din Constitutie.
„Conform obiectivelor prevazute la art. 1 lit. e), Comisia poate avea rol de initiator al propunerilor legislative in domeniul securitatii nationale, organizeaza dezbaterile asupra acestora si …

spot_img