Dacian Ciolos: Romania recunoaste pe deplin responsabilitatea comuna de a gestiona afluxul mare de refugiati

Romania recunoaste pe deplin responsabilitatea comuna de a gestiona afluxul mare de refugiati. Exista diverse posibilitati, resurse si politici pentru a raspunde acestei provocari, precum exista si diferite forme de a contribui la eforturile comune ale comunitatii internationale. In acest context, Romania a crescut treptat contributia sa pe mai multe planuri in domeniul umanitar, atat ca donator, cat si ca tara de relocare. Prin eforturile sale, Romania a cautat sa atenueze presiunea umanitara prin furnizarea de contributii financiare pentru organizatiile umanitare internationale, cum ar fi: Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR), Comitetul International al Crucii Rosii (ICRC), Agentia ONU de Ajutorare a Palestinienilor Refugiati din Orientul Apropiat (UNRWA) si Programul alimentar mondial”, a afirmat prim-ministrul, in discursul sau rostit in cadrul summitul liderilor privind criza globala a refugiatilor, organizat de SUA alaturi de Canada, Etiopia, Germania, Iordania, Mexic si Suedia, care are loc la New York marti.
Ciolos a mai aratat ca Romania a acordat ajutor umanitar bilateral Turciei, Iordaniei, Libanului, Irakului si Afganistanului, precizand ca tara noastra a oferit refugiatilor “adapost temporar” in Centrul de Tranzit de Urgenta situat la Timisoara.
“De la infiintarea sa in 2008, aceasta facilitate a oferit asistenta pentru mai mult de 2.000 de refugiati in timp ce cazurile lor au fost prelucrate pentru relocarea ulterioara. In ceea ce priveste oportunitatile de educatie si angajare legala, Romania ofera tuturor copiilor cetatenilor straini care beneficiaza de protectie aceleasi drepturi la educatie care se aplica copiilor romani prin lege”, a precizat prim-ministrul roman.
Acesta a insistat si asupra faptului ca luna trecuta Guvernul a trimis Parlamentului “un nou proiect de lege, care va crea un nou cadru de cooperare pentru dezvoltare si ajutor umanitar, imbinand in mod inovator umanitarul, dezvoltarea si instrumentele financiare”.
“Procesul de revizuire a politicilor relevante in Romania se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *