Dan Barna: Efectele deciziei CCR pot fi foarte mari pentru stabilitatea sistemului legislativ

“Trebuie sa asteptam si motivarea Curtii pentru a vedea care a fost conflictul pe care Curtea l-a avut in considerare. Efectele pot fi unele foarte mari pentru procese si stabilitatea sistemului legislativ din Romania, pentru ca nu se intampla ca efect direct doar faptul ca procesul lui Liviu Dragnea se va relua – asta fiind o consecinta evidenta si e important sa ne intrebam cati oameni au posibilitatea sa isi schimbe judecatorii atunci cand doresc, cum tocmai se intampla domnului Dragnea. Dar, daca mergem pe o interpretare literala a deciziei, de asta spuneam ca e important sa vedem motivarea, pare ca pentru toate procesele din ultima perioada judecate de ICCJ apare o noua cale de revizuire, ceea ce este un lucru foarte grav”, a declarat Dan Barna, pentru Agerpres.
El a atras atentia asupra faptului ca Parlamentul, in momentul in care a modificat Legea 304/2004, nu a introdus si dispozitii tranzitorii.
“Oricum, de la 1 ianuarie s-ar fi intrat pe noua prevedere legislativa care vizeaza tragere la sorti pentru toti cei cinci judecatori. De acum incolo e foarte important de vazut care vor fi efectele – la fel ca si in Ordonanta 92 a lui Turodel Toader – pentru procesele care sunt in momentul de fata in curs sau pentru cele care au fost judecate in ultima perioada, pentru ca acolo aceasta modificare poate sa aiba un efect devastator, in sensul ca, pur si simplu, se mai inventeaza extra-lege o cale de revizuire. Cel putin asa arata, de aceea spun ca sunt curios sa vad si motivarea pe care Curtea Constitutionala o va prezenta, dar, dincolo de asta, nu putem decat sa constatam ca Liviu Dragnea tocmai si-a gasit un mecanism prin care isi va schimba judecatorii din dosar. (…) Impactul e unul major pe sistem, nu e doar beneficiarul evident din aceste zile, care e Liviu Dragnea”, a explicat Barna.
Citeste si:?CCR a admis sesizarea guvernului pe tema completelor de cinci judecatori de la ICCJ. Completul care il judeca pe Dragnea, refacut
Miercuri, Curtea Constitutionala a decis ca exista conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie pe tema constituirii completurilor de cinci …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *