Dan Suciu, BNR, despre eliminarea ROBOR: Exista grave confuzii in intelegerea pietei monetare

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

„Banca Nationala a Romaniei discuta cu Ministerul Finantelor Publice si nu inteleg in ce calitate intervine in discutie domnul Valcov. Mai mult, pare a arata grave confuzii in ceea ce priveste piata monetara si rolul ei in alimentarea cu lichiditati a economiei, bancilor si trezoreriei. Pare a face aceleasi confuzii ca si domnul Zamfir (senatorul ALDE, Daniel Zamfir – n.r.). De exemplu, in aceste zile media tranzactiilor interbancare e sub nivelul ROBOR la 3 luni, pentru ca Ministerul de Finante trage banii din piata deoarece se platesc taxe si impozite. Acum ce facem, acuzam Finantele ca ROBOR-ul creste? Piata monetara functioneaza eficient si asemenea declaratii nu fac decat sa o puna nedrept sub semnul intrebarii. De vreme ce ROBOR-ul la 3 luni a intrat in structura ratelor prin OUG, chiar nu inteleg ce trebuie sa faca BNR”, a declarat Dan Suciu, citat de Agerpres.
Consilierul premierului, Darius Valcov, a declarat luni pentru Bloomberg ca exista o „modalitate simpla” prin care BNR poate face inofensiva „taxa pe lacomie”, sustinand ca tot ceea ce trebuie sa faca BNR este sa schimbe formula utilizata la calculul ROBOR sau sa elimine pur si simplu ROBOR. Aceasta ar pune capat situatiei in care bancile se imprumuta intre ele la costuri nejustificat de scazute, sustine Darius Valcov.
„Sper ca vom putea avea o schimbare radicala a modului in care este calculat ROBOR sau chiar sa vedem ca este eliminata. O decizie va fi luata impreuna cu banca centrala, care poate modifica regulile interne cu privire la dobanzile interbancare fara a avea nevoie de aprobarea parlamentului”, a spus Darius Valcov.
Citeste si:?Guvernul vrea sa-i ceara lui Isarescu modificarea formulei de calcul pentru ROBOR sau chiar eliminarea …

spot_imgspot_img