Datele bancare a peste un milion de clienti din Marea Britanie, vandute pe eBay

Datele bancare a peste un milion de clienti din Marea Britanie, vandute pe eBay

Datele personale a peste un milion de clienti ai unor banci au fost gasite pe hard disk-ul unui computer vandut pe site-ul de licitatie e-Bay pentru 35 de lire sterline, informeaza cotidianul britanic Daily Mail. Printre datele respective figureaza numere de cont, de telefon, precum si semnaturile a peste un milion de clienti ai American Express, NatWest si Royal Bank of Scotland. Potrivit primelor informatii, un fost angajat al Graphic Data, o companie ce arhiveaza informatiile personale ale clientilor institutiilor financiare, a vandut pe eBay un calculator uzat fara sa stearga datele a peste un milion de persoane. Cumparatorul, un IT manager din Oxford, a alertat imediat autoritatile.
Datele ar fi reprezentat o reala comoara daca calculatorul ar fi fost achizitionat de un hot, deoarece acesta ar fi fost in posesia tuturor datelor necesare pentru a-si asuma identitatea unui client si a-i goli contul din banca.
Stirea, venita la doar cateva zile dupa ce Ministerul de Interne britanic a admis ca a pierdut datele a 127.000 de infractori, va alimenta cu siguranta ingrijorarea publica despre cum autoritatile britanice si companiile pastreaza datele confidentiale ale cetatenilor.
Atat American Express cat si NatWest/RBS au sustinut ca trebuie sa evalueze mai intai cati clienti au fost afectati inainte de a decide cum sa actioneze.
Anul trecut, Autoritatea pentru Servicii Financiare a amendat compania Nationwide cu 980.000 de lire sterline dupa ce aceasta a pierdut un laptop continand date ale clientilor. Datele se aflau pe un computer folosit la arhiva companiei din Shoeburyness, Essex. Un fost angajat al companiei a vandut calculatorul pe eBay la inceputul acestei luni pentru suma de 35,88 de lire, uitand sa stearga datele din memoria interna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *