De ce gandirea pozitiva nu functioneaza totdeaunaa?? si cum sa faci sa functioneze

Ti s-a intamplat sa nu te poti mobiliza pentru a rezolva o problema din viata ta? Ai incercat sa gandesti pozitiv despre o situatie dificila pentru a o depasi si totusi nu ai reusit? Oamenii apropiati, cand vad ca te stresezi iti recomanda calduros sa fii optimist, dar tu pur si simplu nu poti face asta ?
Gandirea pozitiva a devenit un trend al zilelor noastre. Sunt insa situatii in care facem totul ca la carte, ne definim telurile in mod pozitiv, concret si la timpul prezent, exact asa cum ne invata specialistiia?? si, cu toate acestea, pur si simplu gandirea optimista nu da rezultate.

?
?
Cine saboteaza gandurile pozitive?
Da, nu functioneaza intotdeauna. Oricat de multe am sti despre puterea gandului de a ne schimba viata, uneori gandul pozitiv poate, pur si simplu, sa nu aiba efectul scontat. Si-atunci, ce anume saboteaza ideile noastre constructive si nu ne lasa sa inaintam pe directia pe care ne-o dorim in viata?
Raspunsul este: ceea ce am stocat in subconstient. Pot sa mentalizez o viata minunata, implinita, prospera pe toate planurile, dar daca in subconstientul meu am stocat amintiri si/sau credinte care imi spun – din culisele vietii mele psihice – ca eu nu merit tot ce e mai bun in viata, ca e visul meu e prea frumos ca sa se poata implini sau ca viata e grea, deci nu poate fi generoasa cu mine, rezultatul vizualizarii mele creatoare va fi NUL.

?
?
?
“Cele doua minti”
“Mintea subconstienta este un hard disc programabil pe care sunt descarcate experientele noastre de viata”, spune Bruce Lipton, in cartea sa “Biologia credintei”. Daca ti-ai format o perspectiva negativa despre tine, despre ceilalti oameni sau despre Viata in general, ea iti modeleaza perceptia asupra a ceea ce poti avea sau trai.
“Mintea subconstienta este pilotul nostru automat, mintea constienta este controlul manual”, descrie Lipton, pe scurt, relatia dintre “cele doua minti” ale noastre.
Comportamentele si credintele invatate de la altii – parintii, prietenii, profesorii – pot sa nu sprijine obiectivele mintii noastre constiente. “Cele mai mari impedimente in a realiza succesele la care visam sunt limitarile programate in subconstient. Aceste limitari nu numai ca ne influenteaza comportamentul, dar pot sa joace un rol esential in a ne determina fiziologia si starea de sanatate. Mintea joaca un rol important in controlarea sistemelor biologice care ne tin in viata”, continua Lipton.

Si-atuncia?? ce facem?
Cum invingem limitarile subconstiente? Unii ne recomanda sa repetam sugestii pozitive la nesfarsit. Dar, spune tot Bruce Lipton, daca nu ne place un cantec de la tonomat, cam cat de mult ar trebui sa strigam la masinarie sau sa ne certam cu ea, ca sa o facem sa-si reprogrameze repertoriul? Oricat ar tipa sau ar lingusi mintea constienta, ea nu va reusi sa schimbe vreodata “placa” rutinelor comportamentale programate in mintea subconstienta.
Atunci cand intelegem ineficienta acestei tactici, incetam sa ne mai angajam intr-o batalie crancena cu mintea subconstienta si sa o reprogramam intr-o alta maniera. A ne lupta cu subconstientul este la fel de inutil ca si lovirea unui tonomat de muzica, in speranta ca acesta isi va reprograma repertoriul. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *