De la cate luni se poate pune bebe in marsupiu?

Un marsupiu prelungește experiența intimitații dintre parinte și copil. In același timp, marsupiul ii ofera parintelui o necesara libertate de mișcare, in casa sau pe-afara. Acestea sunt doar doua avantaje care recomanda utilizarea cat mai precoce a unui marsupiu. Constat cu bucurie o creștere a numarului parinților care-și poarta puiuții in port-bebe, insa persista o intrebare (uneori o rezerva) referitoare la momentul potrivit pentru prima așezare a bebelușului in marsupiu.

Trebuie spus ca vorbesc aici doar de marsupiile ergonomice, respectiv acelea care țin bebelușul in poziție corecta din punct de vedere ortopedic: așezare cu fața catre parinte, picioare susținute de material de sub un genunchi pana sub celalalt (poziția M ? broscuța), material moale și intins pe spatele copilului, coloana copilului in forma de C (la o vizualizare din lateral). Nu intra in discuția noastra marsupiile care țin bebelușul cu fața catre lume, atarnați și prinși doar de zona pelviana, in care se concentreaza și toata presiunea propriei greutați.

Revenind la subiect, consider ca bebelușul merita sa fie purtat in marsupiu cat mai devreme. In primul rand, pentru faptul ca exista port-bebeuri care indeplinesc cerințele ortopedice necesare unui purtat sanatos chiar de la naștere. Vorbim aici de wrap elastic și de sling (cu toate ramificațiile disponibile). Wrapurile elastice sunt recomandate chiar și pentru prematuri, datorita materialului care se intinde foarte bine pe spatele copilului. Pentru cei care nu se ințeleg bine cu modul de prindere a wrapurilor elastice sau a slingurilor, exista SSC-uri gata pentru purtare de la naștere sau de la cel mult 1 luna. Mai jos gasiți o poza cu un bebe de 1 luna, instalat intr-un SSC cu material extrem de moale (wrap conversion):

De-a lungul anilor de consiliere in purtatul bebelușilor, am constatat faptul ca multe mamici aleg sa testeze un marsupiu dupa ce bebelușul are deja 2-3 luni. Mi-am dat seama ca exista un risc asociat cu aceasta intarziere. Și anume, este posibil ca bebelușul sa fie ținut cu fața catre lume, și sa dezvolte o preferința pentru aceasta perspectiva. In așa fel incat, in momentul in care parintele va incerca pentru prima data sa-și puna bebelușul in marsupiu, acesta va manifesta ? cel mai probabil ? un refuz legat de noua poziție (cu fața catre parinte), solicitand sa fie ținut in continuare in poziția in care s-a obișnuit deja, respectiv cu fața catre lume.

Așadar, am inceput sa informez fiecare graviduța care trecea pragul magazinului despre acest risc, pentru a o ajuta sa conștientizeze importanța purtarii cat mai timpurii a bebelușului in marsupiu. Este esențial sa se profite de primele momente de dupa naștere (primele zile, maximum saptamani), cand bebelușul are șanse maxime sa se obișnuiasca in poziția corecta ortopedic in marsupiu, scutindu-ne astfel de efortul convingerii unui bebeluș de 3, 4 luni sa stea in marsupiu.

Așadar, dupa naștere, mamica este prima care trebuie sa dea startul purtarii bebelușului, bebe fiind pregatit și “dornic de mami” la orice ora :-)! Sigur, exista o limita minima impusa de normativele europene in materie. Se recomanda ca bebe sa nu aiba sub 3500 gr. in momentul primei așezari intr-un marsupiu. In rest, ar fi util ca mamica sa aiba deja inainte de naștere cateva noțiuni de baza despre purtearea bebelușilor. Recent chiar, o mamica regreta lipsa informațiilor relevante pe subiect, astfel incat s-a trezit cu un port-bebe ne-ergonomic in brațe. Din fericire, a fost sfatuita corect de anturaj, și a schimbat acel port-bebe cu unul ergonomic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *