Decizia parlamentarilor romani dupa ce au discutat cu familia Bodnariu. Ce contine documentul care va fi votat de deputati

de Ana Maria Lazar Publicat la: 05.02.2016 13:11 Ultima actualizare: 05.02.2016 13:12

Deputatii ar putea cere statelor straine sa informeze misiunile diplomatice ale Romaniei in legatura cu fiecare caz de preluare a copiilor din familie si sa respecte conventiile internationale privind drepturile minorilor, potrivit unei declaratii care ar urma sa fie suspusa dezbaterii in plen.

Declaratia de principiu a fost discutata marti de Comisia pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii. Documentul va fi supus dezbaterii si aprobarii plenului daca solicitarea de introducere pe ordinea de zi va fi aprobata de Biroul Permanent, care are sedinta luni.
Potrivit unui comunicat de presa emis joi de deputatul Ovidiu Raetchi (PNL), membru al Comisiei, declaratia ar putea fi votata miercuri in plen.

Documentul obtinut de MEDIAFAX a fost elaborat in urma vizitei unei delegatii parlamentare in Norvegia pentru a cerceta cazul familiei Bodnariu, ai carei copii au fost plasati in familii surogat. Din delegatia care a mers in Norvegia in perioada 20-22 ianuarie au facut parte si membri ai Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, care au venit cu initiativa declaratiei.
“Camera Deputatilor adopta prezenta declaratie, prin care solicita autoritatilor competente ale altor state sa respecte prerogativele statului roman de a-si proteja proprii cetateni aflati in strainatate si de a informa in timp util misiunile diplomatice si consulare ale Romaniei despre fiecare caz de preluare a copiilor din familie, respectiv de atribuire a custodiei pentru minori cetateni romani”, potrivit documentului, obtinut de MEDIAFAX.
Deputatii fac apel la autoritatile altor state referitor la respectarea Conventiei ONU privind drepturile copilului si solicita autoritatilor straine competente sa coopereze cu misiunile diplomatice si autoritatile romane, “acordand o atentie deosebita recomandarilor acestora privind ingrijirea ulterioara a copilului intr-un mediu familial …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *