Dupa ce a citit raportul MCV, Tariceanu ii face o cerere-surpriza lui Ciolos. ” Ar necesita un punct de vedere extrem de critic al Guvernului”

de Ana Maria Lazar Publicat la: 05.02.2016 13:27 Ultima actualizare: 05.02.2016 13:28

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca respinge ultimul raport al Mecanismului de Cooperare si Verificare si cere Guvernului sa-l retrimita Comisiei Europene, cu criticile care au fost deja formulate, precizand ca trebuie demarate procedurile pentru incetarea monitorizarii.

“Resping acest raport si cer Guvernului sa-l returneze cu toate criticile care au fost deja formulate si altele pe care Guvernul va avea obligatia sa le formuleze, pentru a fi refacut tinand cont de observatiile pe care nu numai eu le-am facut pana in prezent, dar si alte persoane si institutii. Ar necesita un punct de vedere al Guvernului, care sa analizeze in amanuntime si extrem de critic toate observatiile incluse in raport”, a declarat, vineri, Calin Popescu Tariceanu, intr-o conferinta de presa la Parlament.
De asemenea, presedintele Senatului solicia Guvernului sa inceapa procedurile diplomatice pe langa Comisia Europeana pentru incetarea monitorizarii in domeniul justitiei pentru ca “acest mescanism nu are niciun fel de baza juridica in tratatul de aderare” “si incepe sa fie folosit mai degraba ca un instrument politic”.

“Foarte multe tari din Europa fac o legatura permanenta si absolut ilogica intre aderarea la Schengen si MCV. Nici aderarea la Schengen nu este o optiune care se acorda Romaniei, este o obligatie a tarilor membre inscrisa in tratatul de aderare. Calitatea de membru Schengen se obtine nu pe baza unor condiderente politice cum sunt incluse mai mereu in Mecanismul de Cooperare si Verificare, ci pe baza unor realizari tehnice care sa exprime capacitatea unor tari de a se inscrie in regulamentele si cerintele functionarii in spatiul Schengen”, a mai spus Tariceanu.
Presedintele Senatului a afirmat ca raportul are “un ton parternalist” si induce ideea ca “autoritatile romane nu sunt capabile sa-si rezolve problemele fara recomandarile pretioase primite de la birocratia Uniunii Europene”.
El a mai spus ca in exista aprecieri, concluzii si recomandari care contrazic dispozitii din Constitutia Romaniei, referitor la dreptul de libera exprimare.
“Cat despre cerinta din Raport privind motivarea de catre Parlament a deciziilor sale (in cazul cererilor de ridicare a imunitatii-n.r.), ea nu doar ca nu are suport constitutional sau legal, dar nici nu ar putea fi realizata tehnic. Ar insemna sa fie redactate sute de motivari pentru o singura decizie a Parlamentului. Fiecare parlamentar voteaza conform propriilor convingeri si da socoteala pentru votul sau doar in fata alegatorilor si nu in fata DNA, a Ministerului Public sau a Ministerului de Justitie”, a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *