Deciziile Curtii Constitutionale cu privire la votul din cazul lui Dan Sova. Senatorii sunt obligati sa adopte o hotarare. Sesizarea lui Iohannis, respinsa

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

de Sorina Ionasc Publicat la: 08.04.2015 10:16 Ultima actualizare: 08.04.2015 15:02

Curtea Constitutionala a decis astazi situatia votului dat de Senat, in sedinta din 25 martie, pentru cererea procurorilor DNA privind retinerea si arestarea preventiva a lui Dan Sova: Sesizarea PNL nu mai are obiect, ca urmare a modificarilor din Statut si Regulament; sesizarea facuta de Klaus Iohannis a fost respinsa, judecatorii spunand ca nu a existat un conflict; sesizarea facuta de CSM a fost admisa si a fost constatat un conflict juridic. Senatorii sunt obligati sa adopte o hotarare in urma votului dat in caz. In momentul in care Senatul adopta hotararea, ea poate fi contestata la CCR. Judecatorii CCR au avut pe masa trei sesizari. Prima a venit de la PNL, care a solicitat, pe de-o parte, constatarea neconstitutionalitatii a doua prevederi controversate din Regulament si din Statutul parlamentarilor, si, pe de alta parte, constatarea faptului ca numarul de voturi pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova a fost intrunit. Alte doua sesizari au venit de la presedintele Klaus Iohannis si de la Consiliul Superior al Magistraturii, care au cerut Curtii sa clarifice daca a fost un conflict constitutional, mai ales ca Senatul nu a adoptat si o hotarare in urma votului in cazul lui Sova. Dincolo de scenariile posibile privind deciziile pe care le va da CCR, exista o certitudine: votul in cazul lui Dan Sova nu va fi reluat, spun senatorii.

Judecatorii Curtii Constitutionale au luat in discutie, in sedinta de miercuri, votul dat de senatori in cazul retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova. In aceste momente, judecatorii Curtii sunt in deliberare.
UPDATE 15:00 Deciziile CCR:

– Sesizarea PNL nu mai are obiect, ca urmare a modificarilor din Statut si Regulament.
– Sesizarea facuta de Klaus Iohannis a fost respinsa, judecatorii spunand ca nu a existat un conflict.
– Sesizarea facuta de CSM a fost admisa si a fost constatat un conflict juridic. Senatorii sunt obligati sa adopte o hotarare in urma votului dat in caz. In momentul in care Senatul adopta hotararea, ea poate fi contestata la CCR.

UPDATE 12:05 Dupa aproximativ o ora si jumatate, senatorul PSD Serban Nicolae, cel care a reprezentat Senatul in fata judecatorilor CCR, a precizat ca, in opinia sa, nu a existat un conflict juridic de natura constitutionala, atat timp cat Senatul a respectat prevederile legale aflate in vigoare, adica articolul 173 din Regulament si articolul 24 din Statut. In plus, Serban Nicolae a precizat si faptul ca CCR nu are cum sa ceara Senatului sa-si reinterepreteze votul in cazul lui Dan Sova.
„Asa ceva nu se poate pentru ca atributiile Curtii Constitutionale sunt cele prevazute de Constitutie si de legea proprie. CCR nu poate sa dea o asemenea interpretare, nu poate sa admita o asemenea cerere si sa oblige Senatului sa-si reinterpreteze votul”, a spus senatorul PSD.
Sesizarea liberalilor face referire la articolul 173 din Regulament si articolul 24 din Statutul deputatilor si senatorilor, doua prevederi salvatoare pentru pesedist, care au permis ca solicitarea DNA sa fie respinsa cu o majoritate calificata, adica jumatate plus unu din numarul total al senatorilor, contrar prevederilor constitutionale.
In acest caz, CCR ar putea declara neconstitutionale respectivele articole. Conform procedurii standard, intr-un asemenea caz, senatorii ar fi obligati sa modifice articolele conform deciziei Curtii. Insa parlamentarii s-au miscat mai repede si au modificat atat Regulamentul, publicat deja in Monitorul Oficial, cat si statutul, care are caracter de lege, dar inca nepromulgat de presedinte.
O a doua cerere a PNL este constatarea faptului ca, in plenul Senatului de pe 25 …

spot_imgspot_img