Deciziile paguboase ale statului: GDF Suez va primi despagubiri de 66 mil. euro de la ANRE

Vosganian, protejat de colegii parlamentari in fata legii

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a pierdut la Curtea de Apel Bucuresti un proces intentat de distribuitorul de gaze GDF Suez.

Judecatorii au dat castig de cauza companiei de distributie obligand statul roman sa-i plateasca despagubiri de 66 milioane de euro, relateaza jurnalistul Adrian Mirsanu pe blogul sau.
Contactat de HotNews.ro, presedintele ANRE, Niculae Havrilet, spune ca GDF Suez a cerut in instanta in septembrie 2012 plata unor costuri nerecuperate din perioada 2008-2011. Potrivit sefului ANRE, GDF Suez avea de recuperat in jur de 300 de milioane de lei, insa din 2012 pana acum Autoritatea i-ar fi recunoscut aceasta suma si chiar si-a recuperat mare parte din ea, insa nu de la stat, ci de la consumatori. Vezi cum s-a ajuns aici din cauza unor decizii ale fostilor ministri Vosganian si Videanu.Niculae Havrielt crede ca la recurs ANRE va castiga procesul avand in vedere ca GDF si-a recuperat o mare parte din suma de 300 de milioane de lei.
“Din 2012, ANRE a recunoscut datoriile si le-a dat dreptul sa le recupereze etapizat”, a spus Havrilet. Practic, recuperarea s-a facut prin preturile reglementate la consumator. Potrivit presedintelui ANRE, au recuperat integral de la consumatorii industrali pana la 31 decembrie 2014, iar de la consumatorii casnici urmeaza sa fie recuperate sumele pana in 2018.”In mod normal ar fi trebuit sa se retraga din proces, insa nu au facut-o”, a spus Havrilet. Instanta nu ar fi decis ca ANRE sa emita un ordin pentru recuperarea a 66 de milioane de euro, ci doar a admis existenta acestui prejudiciu. ANRE se afla in proces asemanator si cu E.ON, urmand ca instanta sa se pronunte si in acest caz in care valoarea prejudiciului ar fi tot in jur de 300 de milioane de lei.
Totul a pornit de la decizia paguboasa a statului roman ca unele companii, in pricipal InterAgro detinut de omul de afaceri Ioan Niculae, sa beneficieze in perioada februarie 2008 -decembrie 2010 doar de gaze din productia interna, mult mai ieftine decat cele din import. Potrivit unor acte normative, marii consumatori, in special combinatele chimice, aveau statut de consumatori intreruptibili, beneficiind de gaze doar din productia interna. Atunci, gazele din productia interna costau 160 dolari/mia de metri cubi, in timp ce din import erau achizitionate cu circa 380 dolari/mia de metri cubi. Ulterior, gazele din import au ajuns chiar si la 590 dolari/mia de metri cubi.In urma deciziilor politice, InterAgro fiind cel mai mare consumator, mare parte din productia interna ajungea la aceasta companie. Astfel, in acea perioada cantitatile de gaze din productia interna disponibile pe piata au fost reduse. In aceste conditii, GDF Suez si E.ON au fost obligate sa achizitioneze cantitatile necesare de gaze din import, la preturi mult mai mari decat de pe piata interna.
In acest moment, la DIICOT exista un dosar de subminare a economiei nationale- celebrul dosar Romgaz-InterAgro-in care sunt acuzati fostii ministri Varujan Vosganian si Adriean Videanu care ar fi favorizat firma omului de afaceri Ioan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *