Deciziile primului CSAT condus de Iohannis. Portughezii vor pazi in 2015 spatiul aerian al Romaniei cu propriile avioane F-16

Publicat la: 03.03.2015 15:16 Ultima actualizare: 03.03.2015 17:53

Presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta s-au intalnit astazi cu sefii institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale, in prima sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din noul mandat prezidential. Potrivit unui comunicat al Presedintiei, CSAT a aprobat propunerile prim-ministrului referitoare la intrarea si stationarea pe teritoriul Romaniei, in perioada mai-iunie 2015, a unor forte si mijloace ale armatei portugheze. Este vorba despre aproximativ 150 militari si civili si despre patru aeronave F-16 Falcon “in scopul pregatirii si desfasurarii misiunilor de Politie Aeriana NATO”. La finalul sedintei, Victor Ponta a descris “climatul” intr-o postare pe Twitter: “fff eficient, constructiv si civilizat”.

Pana in 2017, cand ar urma sa devina operationala escadrila de avioane F-16 cumparata in regim second-hand de Romania de la guvernul Portugaliei, misiunile de Politie Aeriana NATO obligatorii pentru asigurarea spatiului aerian in fiecare stat membru al Aliantei Nord-Atlantice ar urma sa fie asigurate, in prima faza, de militari portughezi. In prima sedinta de la inceputul noului mandat prezidential, membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii au aprobat propunerea venita din partea guvernului ca in perioada mai-iunie 2015 pe teritoriul Romaniei sa ajunga 150 de militari si civili portughezi si patru avioane F-16 in acest scop.
In privinta conflictului din Ucraina, concluzia CSAT anuntata de Presedintie a fost aceea ca “sprijinul consecvent al Romaniei pentru Ucraina, de la declansarea crizei, a marcat o deschidere fara precedent a autoritatilor de la Kiev fata de cooperarea bilaterala cu Romania”

Pe agenda oficiala s-au aflat, de asemenea, stadiul proceselor de asociere politica si economica cu Uniunea Europeana si de integrare euroatlantica a statelor din Balcanii de Vest, ca si stadiul indeplinirii Programului multianual de restabilire a capacitatii de lupta a Armatei Romaniei.
Ministrii cu atributii in domeniul securitatii nationale si sefii serviciilor de informatii au analizat, la Cotroceni rezultatele exercitiilor si antrenamentelor de mobilizare, in 2014, pentru verificarea stadiului pregatirii populatiei, economiei si a teritoriului pentru aparare, activitatea Consiliului Operativ al Securitatii Cibernetice, in 2014, si evolutiile inregistrate in spatiul cibernetic, activitatea Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica – CERT-RO, in 2014, activitatea CSAT …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *