Deficitul bugetului general consolidat a fost de 20,9 miliarde de lei in primele zece luni

In primele zece luni din 2017, deficitul bugetar a fost de 6,6 miliarde lei, respectiv 0,79% din PIB. In aceeasi perioada din 2016, deficitul bugetar a fost de 1,3 miliarde lei, respectiv 0,17% din PIB.
In septembrie, bugetul general consolidat a incheiat primele noua luni cu un deficit de 16,8 miliarde lei, 1,77% din Produsul Intern Brut (PIB).
In ianuarie-octombrie 2018, veniturile bugetului general consolidat, in suma de 232,3 miliarde lei, reprezentand 24,5% din PIB, sunt cu 11,8% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.
“Se inregistreaza cresteri fata de anul precedent in cazul incasarilor din contributiile de asigurari (+37,8%) si din veniturile nefiscale (+18,5%). Incepand cu luna februarie incasarile din contributiile sociale au fost influentate pozitiv de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017”, se arata in comunicat.
Incepand cu luna mai, se constanta o imbunatatire a colectarii veniturilor din TVA, astfel acestea au crescut cu 9% fata de realizarile aceleiasi perioade din 2017, ajungand la o valoare de 47,9 miliarde lei pe primele zece luni ale anului in curs.
Veniturile din accize au fost in suma de 23,7 miliarde lei (2,5% din PIB) cu 7,9% mai mari comparativ cu perioada similara a anului precedent. De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 4,4% fata de aceeasi perioada a anului 2017.
S-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 26,1% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2018.
“De asemenea, se inregistreaza o diminuare cu 45,5% fata de aceeasi perioada anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati ca urmare a aplicarii OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule”, se arata in comunicat.
Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt de 11,3 miliarde lei.
Cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 253,2 miliarde lei, cu 18,1% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent.
“Cheltuielile de personal sunt cu 25,4% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 10,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent”, se arata in comunicat.
Cresteri semnificative se inregistreaza atat la bugetele locale, cat si la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si la bugetele institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii bugetare. Subventiile sunt mai mari cu 10,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent, mentinandu-se la acelasi nivel ca procent din Produsul Intern Brut, respectiv 0,6%.
“Dobanzile sunt cu 25,5% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, reprezentand 1,2% din PIB, intrucat in luna octombrie 2018 s-a inregistrat un varf de plata al dobanzilor, avandu-se in vedere cumularea datelor de plata a dobanzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark”, se arata in comunicat.
Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 12,1%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungand la 1000 lei, respectiv cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungand la 1100 lei, de cresterea nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei, precum si majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 20,6 miliarde lei, cu 40,2% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In 2017, deficitul bugetului general consolidat a fost de 24,3 miliarde de lei, 2,88% din PIB, sub tinta anuala stabilita de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *