Demolarea Casei Radio va fi finalizata peste doua luni

Demolarea Casei Radio va fi finalizata peste doua luni

Casa Radio, locul de unde Nicolae Ceausescu a admirat ultima defilare de 23 August, cade bucata cu bucata sub tarnacoapele constructorilor. Cea mai mare parte a fostei Case Radio, una dintre cele mai importante cladiri construite inainte de 1989, ramasa nefinalizata, va fi demolata, iar locul ei va fi luat de un mare proiect imobiliar, numit Dambovita Center. Dezvoltatorul proiectului, Plaza Center, spune ca “in contractul de parteneriat public-privat este prevazuta daramarea unei parti din cladire”. Senatoarea PRM Anca Petrescu, arhitecta Casei Poporului, considera insa ca fosta cladire Casa Radio nu trebuia demolata.

De aproape un an, fosta cladire Casa Radio se tot demoleaza, pe amplasamentul acesteia urmand sa fie dezvoltat un proiect imobiliar. Firma Apolodor din Bucuresti, angajata pentru demolare, a daramat, din iulie 2007 pana in prezent, subsolurile din spatele cladirii si a desfacut partile laterale din fostul imobil. “Cladirea a fost proiectata pentru a deservi ca muzeu. Subsolurile au fost suprabetonate pentru a adaposti obiectele de arta. Salile mari din cadrul cladirii au fost demolate pentru ca incomodeaza constructorii. Am desfacut partile laterale din cladire si o parte din fatada, restul ramane pentru dezvoltarea constructiei. Dezvoltatorul a cerut demolarea structurilor de beton care il incomodau pentru constructia viitoare. In doua luni vom finaliza lucrarile de demolare”, ne-a explicat directorul general al firmei Apolodor, Radu Ouatu. Acesta a explicat ca muncitorii folosesc tarnacoapele pentru desfacerea unei parti din fatada. “Se desfac anumite structuri din fatada si salile inalte. Nu se pot utiliza alte utilaje pentru aceste lucrari”, a spus sursa citata. Aceasta a precizat ca pana in prezent au fost scosi din cladire 60.000 de metri cubi de moloz. Reprezentantii Plaza Center, dezvoltatorul proiectului, ne-au declarat ca demolarea partiala a cladirii este prevazuta in contractul de parteneriat public-privat. “Intentia este de repara totul, ca sa dam o imagine moderna si sa fie integrata in arhitectura Capitalei. Trebuie sa facem o legatura intre ceea ce exista din cladire si ce se construieste. Arhitectura proiectului Dambovita Center trebuie sa tina cont de statutul de capitala europeana a Bucurestiului”. Pe de alta parte, specialisti din cadrul Plaza Center ne-au explicat ca in jurul cladirii fostei Case Radio se construieste un perete mulat pentru a impiedica infiltrarea apei din raul Dambovita. “Firma Aplodor demoleaza o parte din cladirea de pe Splaiul Dambovitei. Se pastreaza o parte din fatada cladirii si structura de rezistenta. Nu se va putea infiltra apa in structura de rezistenta, pentru ca este o investitie de peste un miliarde de euro”, ne-au explicat sursele citate.

Transport marfa si moloz la cele mai mici preturi din Bucuresti.

Proiectul s-a oprit la Comisia de Urbanism din PMB

Lucrarile la proiectul Dambovita Center ar putea fi intarziate din cauza avizelor Comisiei de Urbanism din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) si a autorizatiei de constructie. “Nici o firma romaneasca nu este implicata in arhitectura cladirii fostei Case Radio. Planurile arhitecturale ale proiectului sunt realizate de firma britanica Chapman Taylor. Comisia de Urbanism din cadrul PMB modifica tot timpul avizele. Lucrarile de la Dambovita Center nu pot incepe fara avizul Comisiei de Urbanism din cadrul PMB. Dupa obtinerea avizului, urmeaza sa primim autorizatia de constructie. Proiectul Dambovita Center trebuie finalizat pana in 2011”, ne-au mai declarat reprezentantii Plaza Center.

Statul are numai 15% din actiunile Dambovita Center

Actionarul majoritar la Dambovita Center este Plaza Centers Group, cu 75% din actiuni. Statul este actionar, prin Compania Nationala de Investitii, cu numai 15%, iar investitorii turci Cenk Vefa Kucuk mai detin 10% din actiunile proiectului. Dambovita Center va fi realizat in parteneriat public-privat, in zona centrala a Bucurestiului, pe Splaiul Dambovitei si va avea o suprafata construita de peste 360.000 metri patrati. Planurile proiectului includ atat reconfigurarea cladirii principale, prin modificarea structurii interne si construirea unor sectiuni noi peste nivelurile existente, cat si dezvoltarea unor parti aditionale. “Piesa centrala a intregului proiect este Roata Bucurestiului – o constructie similara celebrului London Eye ? singurul obiectiv turistic din Capitala care va oferi vizitatorilor, de la o inaltime de circa 90 de metri, imagini panoramice unice asupra Bucurestiului. Proiectul va mai contine si doua turnuri de birouri cu o inaltime de pana la 145 de metri si unitati rezidentiale”, se arata intr-un comunicat al Dambovita Center.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *