Der Spiegel: Comportament bizar la referendumul pentru sporirea puterilor lui Erdogan. Turcii din Germania au sustinut dictatura liderului de la Ankara, ca sa se razbune

O majoritate definita a cetatenilor turci din Germania au votat in favoarea extinderii puterilor presedintelui Recep Tayyip Erdogan, multi dintre ei dintr-o apatie fata de aceasta?tara. Tendinta?alegatorilor din diaspora scoate in evidenta drumul pe care imigrantii turci il mai au de parcurs pana cand vor putea fi integrati in sanul societatii adoptive, comenteaza jurnalistul Der Spiegel Hasnain Kazim, in editia online.
Jurnalistul argumenteaza ca preferinta alegatorilor sugereaza un esec al Germaniei de a integra imigrantii.
“Oricat de dureros ar fi sa scriu asta, consider ca nu se poate ca o persoana sa sustina sistemul autocrat, pedeapsa capitala, arestara jurnalistilor si a opozitiei politice, iar apoi sa se planga ca nu este acceptata in Germania ca si cum ar fi cetatean german. Este inacceptabil. Arata ca, in Germania, procesul de integrare a esuat – nu trebuie invinuiti doar germanii pentru asta”, sustine jurnalistul.
Potrivit sursei citate, o majoritate bine definita a cetatenilor turci care locuuiesc in Germania au raspuns favorabil pentru instituirea sistemului prezidential autocrat. In Turcia, rezultatul a fost atat de strans incat este posibl ca voturile cetatenilor turci care locuiesc in afara granitelor tarii sa fi fost decisiv.?
“Desi acesti oameni traiesc in democratii, in libertate si siguranta, au votat pentru eliminarea democratiei in Turcia”, remarca jurnalistul, precizand ca numerosi cetateni germani de origine turca l-au acuzat ca “ar incerca sa multumeasca germanii”, intrucat l-a criticat pe Erdogan.
“Primesc sute de emailuri de acest fel acum. Ei par sa nu realizeze ca sunt cetatean german. Ei cauta sa imi neg identitatea ca cetatean german, in acelasi mod in car partidul antiimigratie Alternativa pentru Germania (AfD) si alti extremisti de dreapta o fac. Facand asta, ei scot in evidenta cea mai mare problema pe care o au: desi doresc sa fie vazuti atat ca cetateni germani, cat si turci, nu s-au simtit niciodata cu adevarat germani si nici nu au incercat sa isi revendice acest drept. Acesti oameni nu au incercat sa lupte impotriva celor care i-au calificat drept sau . Tocmai acelor persoane ar trebui sa li se raspunda, cu incredere: “, sustine jurnalistul.

Un vot in favoarea autocratiei

El continua afirmand ca, in loc sa adopte o astfel de atitudine, cetatenii turci din Germania au votat pentru instituirea autocratiei in Turcia.
“Imaginati-va: orasele Istanbul, Ankara si Izmir au votat la referendum, da Berlin, Hamburg si Munchen – de fapt, toate cele 13 orase germane unde s-au inregistrat cetateni turci cu drept de vot – au votat . Multi mi-au spus ca ales sa voteze in favoarea instituirii sistemului prezidential pentru ca simt ca au fost tratati rau in Germania si ca au decis sa raspunda favorabil propunerii lui Recep Tayyip Erdogan privind schimbarea constitutiei, pentru ca stiu cat de critica este majoritatea germanilor in ceea ce il priveste pe presedintele turc”, explica Hasnain Kazim.?
In opinia sa, argumentele votantilor ar trebui sa atraga atentia, pentru ca scoate in evidenta lipsa unei culturi cu adevarat deschise fata de imigranti, in Germania.?”A contribuit la situatia in care oamenii, care si-au petrecut intreaga viata in Germania, care au s-au nascut acolo, inca se simt ca si cum ar fi straini. Aceasta situatie ar trebui sa ne faca sa cautam noi masuri prin care sa integram oamenii”, remarca jurnalistul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *