Pericol pentru nou-nascuti. Ministerul Sanatatii, fara solutie pentru vaccinul impotriva hepatitei B

Din motive de fabricatie, vaccinul nu va mai exista pe piata din Romania pana in ianuarie 2018. In aceste conditii, trebuie sa se gaseasca urgent o solutie, in caz contrar aproximativ 150.000 de nou-nascuti ar putea ramane neimunizati.
O?mai buna colaborare intre factorii implicati – autoritati, medici, asociatii – in domeniul informarii si educarii cetatenilor asupra avantajelor si implicatiilor vaccinarii copiilor ar duce la luarea deciziilor in cunostinta de cauza de catre parinti.
“Vaccinul este singura modalitate de a preveni hepatita B, in forma acuta si cronica, fapt pentru care luni de zile am atras atentia autoritatilor cu privire la riscurile lipsei vaccinului impotriva hepatitei B pentru nou-nascuti. APAH-RO militeaza inca din 2009, anul infiintarii asociatiei, pentru modificarea legislatiei astfel incat sa se asigure dreptul la vaccinare, dar si la tratament tuturor pacientilor care sufera de aceasta boala infectioasa. In acest context, nu putem decat sa ne aliniem majoritatii medicilor si sa sprijinim orice demers privind necesitatea vaccinarii copiilor”, atrage atentia Marinela Debu, presedinte APAH-RO.
Stoc limitat: 10.000 de doze de vaccin din Norvegia
In urma cu doua luni, Ministerul Sanatatii a declansat oficial mecanismul european de protectie civila pentru a primi vaccinul impotriva hepatitei B din alte state, insa nu a primit nici o oferta. ” Am primit o oferta pe alerta europeana, o oferta de 10 mii de doze din Norvegia. In momentul de fata suntem in discutii cu partenerul norvegian care ne-a oferit aceste doze pentru a vedea ce tip de vaccin exista acolo, care este modalitatea de a ajunge in tara si, in functie de asta, vom lua o decizie. In acelasi timp, am mai gasit la doua companii cantitati mici de vaccin. Din pacate, contractul de vaccin hepatita B va putea fi onorat doar undeva in iunie-iulie ca sa intram in normalitate. Vor fi vaccinati copii, pentru ca am schimbat schema de vaccinare si se vaccineaza copiii cu hexavalent, dar in acelasi timp, aducem in tara si cantitatile de vaccin pe care le-am confirmat pentru a fi vaccinati copiii” – declara ministrul Sanatatii, Florian Bodog.
Achim Kautz, consilier pe politici de sanatate al Asociatiei Europene a Pacientilor cu Boli de Ficat (ELPA) si unul dintre initiatorii strategiei vizand hepatita, implementata de curand in Germania, a declarat ca Romania nu este singura, trebuie doar sa intrebe si alte tari cand are probleme.
Riscuri
VHB, virusul care cauzeaza hepatita B, se poate transmite prin sange ori de la mama la copil, in timpul nasterii sau prin fluide corporale …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *